Košarac: Prvo pročitati stav ministarstva pravde, a ne obmanjivati javnost

Srna
Košarac: Prvo pročitati stav ministarstva pravde, a ne obmanjivati javnost

Banjaluka - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je stav ove partije, kada je riječ o državljanima BiH koji se na ratištima Sirije i Iraka bore na strani ISIL-a, uvijek isti i da se zalažu za pooštravanje kazni za takva lica.

"Smatramo sramotnim da pravosuđe BiH takvim licima izriče minimalne kazne, koje im omogućavaju da kaznu zatvora zamijene novčanom kaznom", naglasio je Košarac.


Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu šefa Kluba SDS u Predstavničkom domu Aleksandre Pandurević da se "SNSD tobože bori za izmjene Krivičnog zakona BiH", a ne prisustvuje sjednicama Ustavnopravne komisije, kao i optužbe da je ministar pravde Srpske Anton Kasipović u dopisu naveo da se prijedlogom izmjena diskriminišu lica koja se bore na strani ISIL-a, Košarac je rekao da bi Pandurevićeva trebalo prvo da se dogovori sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Draganom Mektićem ima li u BiH te terorističke opasnosti ili nema.

"On tvrdi da nema, ona tvrdi da ima. Ne bi bilo loše da usklade te izjave da bismo znali treba li da strahujemo od novih terorističkih napada ili ne", poručio je Košarac Pandurevićevoj.

On je naglasio i da bi Pandurevićeva trebalo više puta da pročita stav Ministarstva pravde Republike Srpske, a ne da obmanjuje javnost da se neko protivi nečemu.

"Ministarstvo pravde Republike Srpske izrazilo je sasvim jasno protivljenje bilo kakvoj mogućnosti zamjene kazne zatvora novčanom kaznom i sugerisalo da je takvo rješenje trebalo predložiti izmjenama Krivičnog zakona BiH, budući da u Republici Srpskoj ne postoji mogućnost da osuđenik plati svoju slobodu", pojasnio je Košarac.

On smatra da bi Pandurevićeva trebalo i da vidi sa svojim koalicionim partnerima iz SDA hoće li oni glasati za predložene izmjene Krivičnog zakona BiH, te da jedva čeka da vidi kako će ona reagovati, ako oni odbiju da glasaju za ove izmjene.

"Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Pandurevićeva predstavlja neku vrstu lažnog i zakašnjelog populizma koji nema uporište u politici koju je SDS, zajedno sa svojim šefom Bakirom Izetbegovićem i SDA, vodio u protekle tri godine u zajedničkim institucijama u Sarajevu", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana