Košarac: Prijedlog Ministarstva bezbjednosti antidejtonsko djelovanje

Srna
Košarac: Prijedlog Ministarstva bezbjednosti antidejtonsko djelovanje

Istočno Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je antiustavno i antidejtonsko djelovanje prijedlog Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu o "pružanju pomoći entitetskim MUP-ovima i operativnoj saradnji, u nadzoru granice" u rješavanju migrantske krize.

"Takvo rješenje Ministarstva bezbjednosti za nas je potpuno neprihvatljivo i nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ovo je osmišljena aktivnost u trenucima kada treba konstituisati vlast na nivou BiH, koja neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi u BiH", smatra Košarac. Prema njegovom mišljenju, vidljivo je da se pokušavaju, uz kršenje Dejtonskog sporazuma, nametnuti rješenja koja nisu usaglašena sa nadležnim institucijama Republike Srpske.

"Zabrnjavajuća je činjenica da se predlaže rješenje da se upućuju federalne i kantonalne policijske snage na granicu prema Srbiji, a da nije kontaktiran MUP Republike Srpske", naveo je Košarac.

On smatra da je cilj da se te snage rasporede u istočni dio Republike Srpske na granicu sa Srbijom, odnosno da izađu na Drinu, što ima vrlo jasnu poruku vlasti u Sarajevu, odnosno onih koji afirmišu probosanske politike.

"Ovo je kršenje Dejtonskog sporazuma i pokušaj nametanja nekih rješenja, ali vjerujem da će institucije Republike Srpske, u skladu sa Ustavom i zakonom znati da daju adekvatan odgovor, štiteći integritet i granicu, ali i sve građane Republike Srpske i njihovu imovinu", naglasio je Košarac.

Prema njegovom mišljenju, takvo ponašanje ojačano je dijelom i ponašanjem međunarodne zajednice.

"To neće doprinijeti rješenju problema migrantske krize jer je vidljivo da Ministarstvo bezbjednosti i ostale institucije nisu odgovorili na najbolji mogući način na sve najave iz Republike Srpske da se migrantska kriza razvija u BiH. Ministar Mektić je minimizirao takve stavove i negirao da postoji migrantska kriza, ali je evidentno da ona postoji", tvrdi Košarac.

Napominjući da su MUP i druge institucije Srpske, u skladu sa ustavom i zakonom, obavile svoje poslove u zaštiti građana i njihove imovine, Košarac je poručio da MUP i policija Republike Srpske, iz svih iskustava sa migrantskom krizom i drugim sličnim pojavama, mogu da odgovore svim izazovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana