Кошарац: Посјета Ердогана продубила контроверзе о изградњи аутопута Београд - Сарајево

Срна
Кошарац: Посјета Ердогана продубила контроверзе о изградњи аутопута Београд - Сарајево

Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да је посјета предсједника Турске Реџепа Таипа Ердоана Сарајеву продубила недоумице и контроверзе у вези са изградњом аутопута Београд - Сарајево

“На основу изјава након састанка Ердогана и Изетбеговића може се закључити да је приоритет дат траси преко Тузле, која већим дијелом иде преко територије Федерације БиХ. С друге стране, крајем прошле године у Београду, гдје је са турском страном, такође, потписано писмо намјере, говорило се о траси од Сарајева до мјеста Котроман код Вишеграда, што је траса коју очигледно преферира Србија и која се уклапа у стратешке планове Републике Српске”, рекао је Кошарац за Срну.

Он је нагласио да се у све будуће разговоре о овом питању морају укључити представници институција Републике Српске, чији се ставови морају уважавати.

Кошарац је упозорио да замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић, који је присуствовао састанку Ердоана и Изетбеговића, не заступа ставове институција Републике Српске.

“Шаровић је имао улогу статисте и икебане. Не може он тамо сједити, климати главом и ћутати на изјаве Изетбеговића како ће се аутопут до Београда градити преко Тузле, а да ће до Горажда, а не до Вишеграда ићи брза цеста. Гдје је ту интерес Републике Српске? То се хитно мора рашчистити и о томе одлуку не могу доносити Бакир Изетбеговић и Савјет министара, већ Влада Републике Српске која је за то надлежна”, нагласио је Кошарац.

Он је додао да изградња аутопута који би повезао Источно Сарајево и Вишеград са западном Србијом и Београдом представља развојну шансу за становништво и привреду источног дијела Републике Српске.

“Критеријум за одређивање приоритетне трасе не може и не смије бити само економска исплативост. У обзир треба узети и одговор на питање шта би изградња ауто-пута до Вишеграда значила за економски развој и квалитет живота становништва у овом дијелу Републике Српске. Тога су итекако свјесни и у Београду и у Бањалуци. Сви то знају осим Мирка Шаровића, који ћути и клима главом на ставове из Сарајева, и Младена Босића, који се отворено залаже за изградњу ауто-пута преко Тузле”, рекао је Кошарац.

Он је најавио да ће на једној од наредних сједница Представничког дома парламента БиХ тражити од Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара прецизне податке о разговорима у вези са изградњом аутопута Сарајево - Београд.

“Мора се знати шта значи 15-20 одсто турских инвестиција, под којим условима и са каквим каматним стопама ће, како је најављено, турска Ексим банка кредитирати овај пројекат. Све се мора знати, а онда ће институције Републике Српске донијети одлуку хоће ли улазити у тај пројекат или ће саме тражити повољнија средства, која би обезбиједила ангажман наших предузећа и реализацију стратешких планова Републике Српске у овој области”, закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана