Košarac: Odbrana institucija Srpske - fundamentalni interes

Srna
Košarac: Odbrana institucija Srpske - fundamentalni interes

Banjaluka - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas u Banjaluci da fundamentalni interes srpskih predstavnika u Sarajevu mora da bude odbrana institucija Republike Srpske i srpskog naroda.

"Sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom danas smo razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, jer su vidljivi 'efekti' nove strukture vlasti na nivou BiH koji se manifestuju nepostojanjem saglasnosti o izboru novog saziva Savjeta ministara BiH", rekao je Košarac novinarima u Banjaluci nakon sastanka predsjednika Srpske i SNSD-a sa poslanicima ove stranke u Predstavničkom domu i delegatima u Domu naroda parlamenta BiH.

Košarac je istakao da je "stvorena bajka" prilikom dolaska u BiH visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, a da su po njenom odlasku postali vidljivi problemi na koje je SNSD ukazivao.

"Bićemo veoma jaka opozicija u Sarajevu i o tome smo razgovarali sa predsjednikom. Ostajemo pri čvrstom stavu da naši poslanici u Predstavničkom domu neće učestvovati u plenarnom dijelu zasijedanja dok god je Šefik Džaferović član Kolegijuma ove institucije", dodao je Košarac.

On je ponovio da Džaferović ne može biti u Kolegijumu parlamenta BiH, jer ima ratnu hipoteku zbog toga što nije procesuirao lica koja su počinila ratni zločin.

"Pozivamo političke stranke koje participiraju u Predstavničkom domu parlamenta BiH da nam se pridruže i da bude razmatrana inicijativa o smjeni Džaferovića", kaže Košarac i podsjeća da su poslnici SNSD-a potpuno aktivni u radu svih parlamentarnih tijela.

On je naveo da na sastanku nije bilo riječi o zaključcima Hrvatskog narodnog sabora, koji, između ostalog, traži federalizaciju BiH, ali da SNSD neće dozvoliti ništa što je mimo interesa Republike Srpske.

"Ne dozvoljavamo ni pedalj onoga što pripada Srpskoj", kategoričan je Košarac.

Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović, koji je prisustvovao današnjem sastanku, istakao je da je potpuno jasna uloga pozicije i opozicije u parlamentu BiH.

"Dovoljno imamo političkog iskustva da znamo šta je interes Republike Srpske i na taj način ćemo se ponašati. Nećemo dozvoliti bilo kakav prenos nadležnosti sa Srpske na nivo BiH u kapacitetu koji bude imao Dom naroda parlamenta BiH", kaže Nović i podsjeća da još u potpunosti nije formirana vlast na nivou BiH.

Nović je napomenuo da SNSD jedva čeka da bude formiran novi saziv Savjeta ministara BiH da bi u potpunosti preuzeo svu odgovornost.

Govoreći o zaključcima Hrvatskog narodnog sabora, Nović je rekao da će SNSD veoma jasno o njima zauzeti stav. "Za nas je Republika Srpska iznad svega. SNSD je velika partija da bi danas bilo razmatrano svako unutarstranačko pitanje", dodao je Nović.

Sastanku su prisustvovali i poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Miroslav Milovanović i Nikola Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana