Кошарац: Контрола институција - разлог Изетбеговићеве опструкције избора Савјета министара

Срна
Кошарац: Контрола институција - разлог Изетбеговићеве опструкције избора Савјета министара

Источно Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац најоштрије је осудио активности ОБА БиХ на стављању под надзор и праћењу појединих медија у Републици Српској и региону, те упозорио да је контрола над том обавјештајном агенцијом, као и бројним другим институцијама на нивоу БиХ кључни разлог због којег СДА и Бакир Изетбеговић опструишу избор новог Савјета министара.

“Захваљујући послушном српском кадру и подршци дијела међународне заједнице, Бакир Изетбеговић у овом тренутку контролише већи дио заједничких институција, у којима се систематски ради против интереса српског народа и Републике Српске. Крши се Устав, закони, мораторијум о запошљавању и на силу се покушавају провести циљеви бошњачке политике, што доводи до хаоса који је за Републику Српску неприхватљив и неподношљив”, нагласио је Кошарац. Он је у изјави за Срну навео да је очигледно да овакво стање нису спремни да прихвате ни легитимни представници хрватског народа у заједничким институцијама БиХ.

“Први пут у историји постдејтонске БиХ десило се да на сједницу Дома народа парламента БиХ нису дошли легитимно изабрани представници Срба и Хрвата, што довољно говори о стању у каквом се БиХ у овом тренутку налази. Бакир Изетбеговић и његови ментори у појединим сарајевским амбасадама морали би добро да се замисле о томе какав хаос производе и шта ће бити резултат тог хаоса”, поручио је Кошарац.

Он је нагласио да легално изабрани представници Републике Српске у заједничким институцијама неће попустити под било каквим притисцима и уцјенама и да ће бранити уставна и законска права Републике Српске и српског народа.

“Видим да су ови из Сарајева опет пронашли неке Србе из Републике Српске, који су најавили да ће тужити посланике СНСД-а и наших партнерских странака због наводног нерада у парламенту БиХ и недоласка на сједнице. То су чисте глупости јер никада, нико и нигдје није усвојио закон који спречава изабраног посланика да изрази свој политички став”, нагласио је Кошарац.

Он је додао да је став СНСД-а и коалиционих партнера те странке потпуно јасан, уставан и законит.

“Ми тражимо да се одмах и безусловно формира власт на основу демократски изражене воље грађана на протеклим изборима. Ми не пристајемо на то да парламент БиХ на било какав начин даје легитимитет онима које српски народ у Републици Српској није изабрао да га представљају и у томе нема ништа нелегално, нелегитимно и противзаконито”, поручио је Кошарац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана