Košarac: Ključni problem u FBiH - izbor srpskih delegata

Srna
Košarac: Ključni problem u FBiH - izbor srpskih delegata

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je u Federaciji BiH /FBiH/ ključni problem izbor srpskih delegata u Dom naroda.

"Republika Srpska je zasebna izborna jedinica koja bira svog člana Predsjedništva BiH, svoje organe, a fundamentalni interes je da niko ne može da bira naše predstavnike za zajednički nivo", istakao je Košarac.


Prema njegovim riječima, ni hrvatski prijedlog izmjene izbornog zakona, a ni prijedlog SDA ne rješava probleme konstitutivnosti naroda u FBiH.

"Mi ćemo podržati prijedlog HDZ-a, jer smatramo da je bolje rješenje od onog koje nudi SDA", izjavio je Košarac novinarima u Sarajevu, te dodao da će se na sjednici videti da li će zakon i proći.

On smatra da se treba afirmisati potreba hrvatskog naroda, te dodao da je loše za ukupne odnose u BiH da jedan narod ne bira svoje predstavnike, odnosno da mu to čine drugi narodi.

Kada je riječ o usvajanju budžeta institucija BiH za 2018. godinu, Košarac je naglasio da je važno da budžetski okvir na nivou institucija BiH ostane isti.

"Uvaženi su svi napori one strukture vlasti koju čini SNSD, da taj okvir ostane. Danas imamo budžet od oko 950 miliona KM, što je bila i osnovna politika SNSD-a, odnosno vlasti iz Republike Srpske da se ne dozvoli povećanje budžeta institucija BiH, jer bi to značilo manje sredstava u budžetima Srpske i FBiH", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, SNSD smatra da 950 miliona KM zadovoljava funkcionisanje svih nivoa vlasti BiH.

"Određeni klubovi će uložiti jednu vrstu amnadmana i oni će se odnositi na raspodjelu tih 950 miliona KM. Vidjećemo kakvo će biti raspoloženje, kada je riječ o usvajanju budžeta", dodao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana