Кошарац: Иванић је изабран гласовима Бошњака и нема право да држи лекције Српској

Срна
Кошарац: Иванић је изабран гласовима Бошњака и нема право да држи лекције Српској

Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић, који је на позицију члана Предсједништва БиХ из Републике Српске изабран гласовима Бошњака, нема право да држи политичке лекције никоме у Републици Српској, а камоли предсједнику Републике Српске Милораду Додику и СНСД-у.

"Младен Иванић је у Предсједништво БиХ изабран гласовима Бошњака, због чега је у овом мандату радио у интересу оних чији су гласови пресудно утицали на тај избор. Сваки пут кад би и помислио да треба нешто да уради за српски народ, Бакир Изетбеговић и СДА би га подсјетили чијим је гласовима изабран", рекао је Кошарац Срни, коментаришући Иванићеве ставове у вези са питањем референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.


Према ријечима Кошарца, Иванићев избор у Предсједништво БиХ омогућио је улазак странака такозваног Савеза за промјене у власт на нивоу заједничких институција у Сарајеву и покренуо спиралу издаје и бројних одлука штетних по интересе Републике Српске.

"Бакир Изетбеговић могао је да ради шта хоће јер Иванићу није падало на памет да оспори било коју одлуку Предсједништва БиХ, иако је за то имао много прилика и разлога. Увјерен сам да за три године мандата, Иванић није урадио ни три добре ствари за Републику Српску", нагласио је Кошарац.

Он је додао да лекције институцијама Републике Српске нема право да држи политичар који није смио да сазове сједницу Предсједништва БиХ како би Бакиру Изетбеговићу у лице рекао да није сагласан са одлуком о покретању ревизије пресуде Међународног суда правде у случају против Србије.

"Због Иванићевог кукавичлука та одлука није институционално спријечена, баш као што није спријечено ни ванинстуционално и противзаконито дјеловање амбасадорке БиХ у Холандији која је неовлаштено отварала Иванићеву пошту. Ни Иванић, ни његов шеф дипломатије Игор Црнадак никада нису смјели да поднесу захтјев за смјену те амбасадорке", упозорио је Кошарац.

Он је изразио забринутост због све чешћих одлука и ставова Предсједништва и Министарства иностраних послова БиХ у вези са активирањем МАП-а и процесом приближавања БиХ НАТО-у, а које су у супротности са ставовима институција Републике Српске.

"Одлуке које доноси Иванић у Предсједништву и ставови које ових дана у Њујорку износи Црнадак нису у интересу Републике Српске, која се спрема да у Народној скупштини донесе документ о војној неутралности, идентичан оном који има Србија. Став институција Републике Српске у вези с овим питањем више је него јасан - нема испуњавања услова за активирање МАП-а и нема даљег кретања ка НАТО-у", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана