Кошарац: И Звиздић и колегијум Представничког дома да поднесу оставку

Срна
Кошарац: И Звиздић и колегијум Представничког дома да поднесу оставку

Сарајево - Предсједавајући клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да је одраније видљиво да не постоји парламентарна већина на нивоу БиХ, због чега је више пута из СНСД-а позивано на оставку предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздиаћа, али да је од данас видљиво да ни Колегијум Представничког дома нема већину.

„Да постоји политичка коректност и одговорност сигурно би поднијели оставку“, рекао је данас Кошарац у изјави медијима у Сарајеву.

Говорећи о расправи вођеној у вези са уврштавањем у дневни ред модификованог сета закона о акцизама Кошарац је оцијенио да је акцизе требало усвојити много раније.

„Мислим да је веома важно да су сви релевантни фактори били окупљени око процеса дефинисања рјешења када је ријеч о акцизама“, рекао је Кошарац подсјећајући да су знатна средства заробљена тиме што није усвојен овај сет закона који је дио Реформске агенде.

Он је истакао да је на питању акциза потпуно видљиво да постоје политички субјекти који долазе из Републике Српске, прије свега СДС, који жели да заустави тај процес, али жели и да истовремено врши власт на нивоу БиХ.

„Мислим да је потпуно јасно да се данас овдје дижу тензије, јер они који оспоравају доношење сета закона, а обећали су то у Бриселу гдје су представљали власти БиХ, стварају слику лажне бриге о заштити грађана ове земље. Суштина је да СДС покушава да онемогући аранжман са ММф-ом, да онемогући усвајање сета закона из РеФормске агенде чиме би значајна средства намијењена Републици Српској била деблокирана и могла би се инвестирати у развој путне инфраструктуре“, констатовао је Кошарац.

Он је додао да ово потврђује базичну потребу СДС-а од када је у заједничким институцијама да наноси политичку и финансијску штету Републици Српској.

Расправу о томе како је сет закона о акцизама дошао у парламентарну процедуру Кошарац је назвао мрцварењем, подсјећајући да је у руководству Представничког дома, Дома народа и Савјета министара иста структура власти.

„Жели се манипулисати медијским процесом“, закључио је Кошарац.

Када је у питању декларација о траси брзог пута Сарајево-Београд која је у Представничком дому данас усвојена на приједлог Младена Босића, Кошарац је рекао да је ово само наставак Босићевог трогодишњег непоштовања ставова институција Републике Српске, које су изнијеле јасан став када је у питању траса овог пута.

„Наравно, наш је став да Представнички дом потпуно неосновано доноси декларацију о тој траси из једног простог разлога што до сада у пракси никада Представнички дом није доносио декларације о инфраструктури. Фундаментално је да овај дом нема ни уставних ни законских надлежности јер је инфраструктура у надлежности ентитетских институција“, упозорио је Кошарац.

Он је додао да Босић слиједи ставове политичких странака из Федерације БиХ који су манифестовани кроз одлуке Представничког дома Федерације и федералних политичких субјеката.

„Видјели смо да је Младен Босић овим дао снагу развоју путне комуникације у ФБиХ, игноришући ставове институција Републике Српске и потребу да је неопходно развијати источни дио Српске. На овај начин је ускратио шансу људима у источном дијелу Српске да се развојем путне комуникације развија овај дио“, закључио је Кошарац и напоменуо да није сигуран да ова декларација може имати неко правно дејство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана