Кошарац: Егзодус сарајевских Срба - трајан печат државности Српске

Срна
Кошарац: Егзодус сарајевских Срба - трајан печат државности Српске

Источно Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је за Срну да егзодус више од 150.000 сарајевских Срба након потписивања Дејтонског мировног споразума представља трајан и неизбрисив печат државности Републике Српске.

“Дејтонским мировним споразумом Република Српска јесте добила међународно признање, али је огромном жртвом и егзодусом Срба из Вогошће, Илијаша, Хаџића, Рајловца, Илиџе, Неџарића и са Грбавице трајно заокружена као слободна територија на којој живе Срби и као ентитет са свим елементима државности. Зато се егзодус и цијена коју су за државност Републике Српске платили сарајевски Срби никада не смију заборавити”, поручио је Кошарац у изјави за Срну поводом обиљежавања 23 године од егзодуса сарајевских Срба.

Више од 150.000 Срба из Сарајева, којима се придружило и више од 10.000 Срба избјеглих са подручја средње Босне, напустило је своје куће и огњишта у периоду од 23. фебруара до 19. марта 1996. године.

Они су то учинили након потписивања Дејтонског мировног споразума, којим је већи дио територија и општина тадашњег Српског Сарајева припао федерацији БиХ.

Кошарац је упозорио на чињеницу да се мали број Срба вратио у Сарајевски кантон, у коме и данас траје процес спречавања повратка и уништавања српске имовине.

“Нама лекције о демократији, мултиетничности и мултикултуралности Сарајева, у коме према попису из 2013. године живи свега три одсто Срба, покушавају да држе сљедбеници политике Алије Изетбеговића, који је учинио све да што већи број Срба напусти Сарајево и који је 1996. године пријетио да ће сваки Србин који је носио пушку бити изведен пред суд”, подсјетио је Кошарац.

Он је нагласио да су Срби из Сарајева, који су своју територију и своја огњишта уз огромне жртве одбранили током рата и које су морали напустити након потписивања Дејтонског мировног споразума, научили суштинску лекцију према којој нема слободе без своје државе.

“Зато су и данас сарајевски Срби, било да живе у Источном Сарајеву, Бијељини, Зворнику, Братунцу или Вишеграду, у Србији или широм свијета, велики браниоци и чувари Републике Српске, без које нема опстанка и слободе српског народа. Због тога институције Републике Српске сваке године треба да обиљежавају егзодус сарајевских Срба као један од историјских догађаја без ког Република Српска не би била оно што је данас”, поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана