Košarac: Dol potvrdio propast vladajuće koalicije u zajedničkim institucijama

Srna
Košarac: Dol potvrdio propast vladajuće koalicije u zajedničkim institucijama

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je Srni da je predsjednik Evropske narodne partije /EPP/ Džozef Dol izjavom da nije zadovoljan stepenom napretka u BiH potvrdio propast vladajuće koalicije u zajedničkim institucijama.

"Nakon tri godine mrcvarenja građana, Dol je podvukao liniju i objavio da je koalicija narodnjačkih stranaka, koja je uoči opštih izbora napravljena po nalogu stranaca, propala politička priča", rekao je Košarac komentarišući jučerašnju izjavu predsjednika EPP-a Džozefa Dola.


Nakon trodnevne posjete BiH i razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, kao i sa predsjednicima SDS-a i PDP-a Vukotom Govedaricom i Branislavom Borenovićem, Dol je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, distance između političkih elita i građana, te poručio da u BiH nije došlo do unapređenja vladavine prava, obezbjeđivanja nezavisnosti pravosuđa, niti do napretka u borbi protiv korupcije, na šta su se predsjednici stranaka koje čine vladajuću koaliciju na nivou BiH prije četiri godine obavezali.

Ističući da je ovakvom izjavom Dol praktično sahranio politički projekat u čijem je stvaranju učestvovao, Košarac je izrazio nadu da će stranci konačno prestati da se direktno miješaju u politički život u BiH i da kreiraju vlast prema njihovim interesima, a ne prema interesima građana koji na izborima biraju svoje predstavnike.

"Koalicija na vlasti u Sarajevu je propala zato što su predstavnici iz Republike Srpske ušli u vlast na osnovu volje stranaca i Bakira Izetbegovića, a ne na osnovu volje građana Republike Srpske. Zato su ovi iz SDS-a, PDP-a i NDP-a u propalom Savjetu ministara BiH morali da slušaju Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića, a ne građane Republike Srpske. Oni nisu bili Savez za promjene, već Savez za primjenu Bakirove politike", poručio je Košarac.

On je podsjetio da je predsjednik EPP-a strankama na vlasti u zajedničkim institucijama u Sarajevu poručio da će morati da snose odgovornost zbog evidentnog zastoja na evropskom putu BiH i loše vladavine u protekle tri godine.

"Sa svojim poslušnicima iz SDS-a, PDP-a i NDP-a, Bakir Izetbegović je mislio da može da potčini i oslabi institucije Republike Srpske. U tome nisu uspjeli i zbog toga će, uvjeren sam, i jedni i drugi platiti visoku cijenu na predstojećim opštim izborima", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana