Кошарац: Дол потврдио пропаст владајуће коалиције у заједничким институцијама

Срна
Кошарац: Дол потврдио пропаст владајуће коалиције у заједничким институцијама

Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је Срни да је предсједник Европске народне партије /ЕПП/ Џозеф Дол изјавом да није задовољан степеном напретка у БиХ потврдио пропаст владајуће коалиције у заједничким институцијама.

"Након три године мрцварења грађана, Дол је подвукао линију и објавио да је коалиција народњачких странака, која је уочи општих избора направљена по налогу странаца, пропала политичка прича", рекао је Кошарац коментаришући јучерашњу изјаву предсједника ЕПП-а Џозефа Дола.


Након тродневне посјете БиХ и разговора са члановима Предсједништва БиХ, као и са предсједницима СДС-а и ПДП-а Вукотом Говедарицом и Браниславом Бореновићем, Дол је изразио забринутост због, како је рекао, дистанце између политичких елита и грађана, те поручио да у БиХ није дошло до унапређења владавине права, обезбјеђивања независности правосуђа, нити до напретка у борби против корупције, на шта су се предсједници странака које чине владајућу коалицију на нивоу БиХ прије четири године обавезали.

Истичући да је оваквом изјавом Дол практично сахранио политички пројекат у чијем је стварању учествовао, Кошарац је изразио наду да ће странци коначно престати да се директно мијешају у политички живот у БиХ и да креирају власт према њиховим интересима, а не према интересима грађана који на изборима бирају своје представнике.

"Коалиција на власти у Сарајеву је пропала зато што су представници из Републике Српске ушли у власт на основу воље странаца и Бакира Изетбеговића, а не на основу воље грађана Републике Српске. Зато су ови из СДС-а, ПДП-а и НДП-а у пропалом Савјету министара БиХ морали да слушају Дениса Звиздића и Бакира Изетбеговића, а не грађане Републике Српске. Они нису били Савез за промјене, већ Савез за примјену Бакирове политике", поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да је предсједник ЕПП-а странкама на власти у заједничким институцијама у Сарајеву поручио да ће морати да сносе одговорност због евидентног застоја на европском путу БиХ и лоше владавине у протекле три године.

"Са својим послушницима из СДС-а, ПДП-а и НДП-а, Бакир Изетбеговић је мислио да може да потчини и ослаби институције Републике Српске. У томе нису успјели и због тога ће, увјерен сам, и једни и други платити високу цијену на предстојећим општим изборима", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана