Košarac: Dodik nije pozivao na rat u BiH

Srna
Košarac: Dodik nije pozivao na rat u BiH

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da Milorad Dodik nikada nije nikoga pozivao na rat u BiH i istakao da političko Sarajevo pravi atmosferu pritiska na predsjednika Republike Srpske.

"Pokažite mi tu izjavu", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu, odgovarajući na optužbe iz SDA na račun Dodika, koji je i lider SNSD-a.

Prema njegovim riječima, lider SDA Bakir Izetbegović sklon je takvoj zapaljivoj i ratnohuškačkoj retorici, a ne Dodik.

"Mi imamo prava da iznosimo svoja politička gledišta, koja zasnivamo na Ustavu i stavovima institucija Republike Srpske", rekao je Košarac.

On je ukazao na činjenicu da institucije BiH pokušavaju da donesu odluke koje nisu u skladu sa Ustavom BiH.

"Imamo prava da otvaramo važna pitanja iz oblasti bezbjednosti. Svjedoci smo da su se u ovoj zemlji pokušavali ublažiti različiti oblici terorističkih napada, kao i da danas postoji niz bezbjednosnih izazova u institucijama BiH zaduženim za bezbjednost", rekao je Košarac.

On je ocijenio da političko Sarajevo pravi atmosferu pritiska na predsjednika Republike Srpske, te da u tome učestvuju i pojedini mediji i nevladin sektor.

"Želimo dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma i to se drugačije ne može tumačiti. Institucije BiH čine pravno nasilje nad institucijama Republike Srpske, uz podršku visokog predstavnika i dijela međunarodne zajednice, što je za nas više nego nedopustivo", upozorio je Košarac.

On je naglasio da institucije Republike Srpske, sa SNSD-om na čelu, rade isključivo u skladu sa interesima građana Srpske i da će poslanici SNSD-a takvu politiku i dalje sprovoditi u parlamentu BiH, na legitiman i legalan način.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je trebalo da bude razmatrana jedna tačka dnevnog reda "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH", nije danas održana zbog nedostatka kvoruma.

Na sjednicu nisu došli poslanici SDA, SBB, SDP-a, DF-a i Nezavisnog bloka, ali ni članovi Predsjedništva BiH, koji su bili pozvani. Hitnu sjednicu sazvao je predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana