Košarac: Čelnici SDS-a i satelitskih stranaka dio projekta stvaranja unitarne

Srna
Košarac: Čelnici SDS-a i satelitskih stranaka dio projekta stvaranja unitarne

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u parlamentu BiH prvi prenos nadležnosti nakon gotovo decenije istinske političke borbe SNSD-a u zajedničkim institucijama protiv takvih pokušaja.


"Od 2006. godine, kada su predstavnici SNSD-a u Sarajevu preuzeli odgovornost za očuvanje Republike Srpske i njenih nadležnosti, ovo se nije događalo, jer smo mi takve pokušaje sasijecali u korijenu. Sada se dogodilo, jer su čelnici SDS-a i satelitskih stranaka koje su okupili, nažalost, pristali da budu dio projekta čiji je cilj definitivno i konačno rušenje dejtonskog koncepta uređenja zemlje, rastakanje Republike Srpske i stvaranje unitarne države", upozorio je Košarac u intervjuu Srni.

Na pitanje o kakvom projektu je riječ i ko stoji iza toga, Košarac je istakao da je i ovaj projekat, kao i svi raniji čiji je cilj bio rušenje Republike Srpske, smišljen izvan granica ove zemlje.

"Kao početak njegove realizacije mogao bi se uzeti trenutak potpisivanja sporazuma takozvanih narodnjačkih stranaka, ali je ozbiljnih dokaza o probosanskoj politici SDS-a ili, bolje rečeno, izdaji politike na kojoj je ta stranka nastala, bilo i prije nego što je Mladen Bosić stavio svoj potpis na taj papir. Mi smo i prije opštih izbora upozoravali da je Bosić, zajedno sa još nekim čelnicima te partije koji su osjetili priliku da ostvare lične interese, postao desna ruka politike Bakira Izetbegovića. Sada se to, praktično, ostvaruje, ali je problem u tome što je projekat o kome govorimo tek počeo", naglasio je Košarac.

On je naveo da je projekat tek počeo zato što nisu bili stvoreni politički uslovi da se krene u rušenje Republike Srpske i njenih institucija.

"Sada kada je Bosić ponovo izabran za predsjednika SDS-a i kada Bakir Izetbegović naredne sedmice zasjedne na čelo SDA, iz Sarajeva će krenuti novi, još snažniji i opasniji, napadi na Republiku Srpsku. To je, uostalom, najavio i Bakirov poslušnik, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, koji je u svom ekspozeu napisao da će u narednom periodu na nivou BiH biti formirano 11 novih institucija, uključujući dva nova ministarstva, od kojih je eksplicitno pomenuo ministarstvo poljoprivrede!", istakao je Košarac.

On je podsjetio da je Zvizdić, istovremeno, najavio da će taj Savjet ministara usvojiti 15 novih strategija i planova, i to u oblastima za koje BiH uopšte nije nadležna!

"Takav ekspoze bez ikakvog otpora ili primjedbi podržali su poslanici SDS-a u Predstavničkom domu i zato tvrdim da je taj proces tek počeo", rekao je Košarac.

Na pitanje koje su to institucije, strategije i planovi i u kojim oblastima, Košarac je rekao da je malo jedan intervju da se pobroji sve što SDA, uz podršku Mladena Bosića i SDS-a, ima namjeru da uradi kako bi od BiH napravio "jednu i jedinu domovinu", kako navodi Zvizdić u ekspozeu.

"Osim poljoprivrede, u Zvizdićevom ekspozeu pominju se privreda, energetika, zdravstvo, obrazovanje, kultura, sport, zaštita čovjekove okoline... i da ne nabrajam dalje", prezicirao je Košarac.

On je naglasio da se pominje, na primjer, i formiranje fantomskog Vijeća za nacionalnu bezbjednost BiH, što je novi nagovještaj da se policijom Republike Srpske želi komandovati iz Sarajeva.

"Kako bismo i koliko u tom slučaju bili bezbjedni svjedoči i odnos Savjeta ministara BiH prema terorističkom napadu u Zvorniku i legalnoj i legitimnoj antiterorističkoj akciji MUP-a Republike Srpske koja je nakon toga uslijedila", upozorava Košarac.

Savjet ministara BiH, naglašava on, nema nikakvu nadležnost da raspravlja o radu MUP-a Republike Srpske, a ipak je to radio, jer su snishodljivi ministri iz SDS-a i PDP-a pristali da ispune namjeru svog šefa Bakira Izetbegovića da u istu ravan stavi teroristički napad u kome su žrtve nevini policajci i čija je očigledna namjera bila da se destabilizuje Republika Srpska i Zvornik u kome mirno žive bošnjački povratnici, i policijska akcija u kojoj su hapšeni problematični likovi kod kojih je pronađeno oružje i propagandni materijal za širenje islamskog radikalizma.

"Ta tendencija da se unitarizuje zemlja i da se iz Sarajeva diriguje svim i svačim jeste nešto s čim će se institucije Republike Srpske suočavati u narednom periodu jer je Bakir Izetbegović pronašao Srbe kojima može da šefuje i koji su, zarad fotelja i mrvica vlasti, očito spremni da izdaju Republiku Srpsku i interese srpskog naroda", istakao je Košarac u intervjuu Srni.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i funkcioner SDS-a koji je zamrzao rad u toj stranci Nenad Stevandić uporedio Mladena Bosića sa Mirkom Pejanovićem, Košarac je mišljenja da su stvari otišle i dalje od toga.

"Pejanović je bio fikus, čije je pasivno prisustvo u bošnjačkim ratnim institucijama u Sarajevu davalo legitimitet lažnoj priči o multietničnosti vlasti Alije Izetbegovića. Bosić, međutim, iz Sarajeva aktivno djeluje protiv institucija Republike Srpske, šireći mržnju prema svemu što dolazi iz Banjaluke i podstičući međusrpske razmirice i sukobe. Postoje neprovjerene informacije da je nedavno boravio u Americi i da je tamo preuzeo određene obaveze...", naglašava Košarac.

Na pitanje o kakvim obavezama govori, Košarac je rekao da bi to trebalo pitati samog Bosića, ali je, ipak, naveo da je riječ o organizovanju nasilnog rušenja vlasti u Republici Srpskoj, nekoj vrsti "narandžaste revolucije" čiji je pokušaj javnost imala priliku da vidi u Makedoniji.

"Mislim da su oni koji to žele precijenili Bosićev uticaj i u stranci koju predvodi i u narodu, a potcijenili odlučnost vlasti Republike Srpske da brane stabilnost institucija i našu slobodu", ocijenio je Košarac.

Govoreći o daljem radu poslanika i delegata SNSD-a u parlamentu BiH i njihovom ponašanju u slučaju novih pokušaja prenosa nadležnosti, Košarac je rekao da će svim demokratskim sredstvima koja im stoje na raspolaganju sprečavati pokušaje prenosa nadležnosti.

"U programskim dokumentima SNSD-a, usvojenim na posljednjem Saboru, mi smo zapisali da ćemo insistirati na povratku neustavno oduzetih nadležnosti Republike Srpske i da će, ukoliko se to ne dogodi i ukoliko se nastavi sa ugrožavanjem Dejtona, naš odgovor biti raspisivanje referenduma o nezavisnosti Republike Srpske u naredne tri godine", istakao je Košarac.

On je rekao da ne treba isključivati mogućnost da se za takvim odgovorom posegne i ranije. "Mi nikada više ne smijemo, niti ćemo dozvoliti da nas preglasavaju na zakonima kojima se prenose nadležnosti Republike Srpske, pogotovo u Domu naroda parlamenta BiH, gdje, zajedno sa DNS-om, imamo većinu u Klubu Srba", naglasio je Košarac.

Na pitanje hoće li nastaviti da insistiraju na smjeni Šefika Džaferovića i napuštati sjednice Predstavničkog doma, Košarac je najavio da će istrajati na tome da se taj njihov zahtjev nađe na dnevnom redu sjednice ovog doma i nastaviće da napuštaju sjednice, ukoliko tom zahtjevu ne bude udovoljeno.

"Mi na taj način protestujemo ne samo protiv činjenice da Džaferović predstavlja cijeli Predstavnički dom, dakle i nas Srbe, nego i protiv politike neprocesuiranja i nekažnjavanja ratnih zločina koji su tokom rata počinjeni nad Srbima. Takvu politiku, pod uticajem SDA i dijela međunarodne zajednice, Tužilaštvo i Sud BiH provode od svog nastanka, tačnije od kada su te neustavne institucije nametnute odlukom visokog predstavnika", istakao je Košarac.

S druge strane, pojasnio je on, to je i vid suprotstavljanja politici poltronisanja i popuštanja koju SDS provodi prema svojim koalicionim partnerima iz SDA i koja ohrabruje Tužilaštvo i Sud BiH da ignorišu opravdane proteste žrtava zločina i institucija Republike Srpske.

"Takva politika SDS-a i ponašanje Tužilaštva i Suda BiH dovodi do nevjerovatnih i apsurdnih situacija u kojima poslanik Zaim Backović Zagi, pod čijom su neposrednom komandom počinjeni zločini u Dobrovoljačkoj, predlaže rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici ili do situacije u kojoj poslanik Šemsudin Mehmedović, koji se takođe sumnjiči da je podsticao, te da nije spriječio i kaznio zločine mudžahedina u Tešnju i okolini, postavlja poslanička pitanja o navodnom ugrožavanju ljudskih prava mudžahedinskih vođa. Takvi apsurdi mogući su samo u nemogućoj zemlji kakva je BiH", zaključio je Košarac u intervjuu Srni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana