Košarac: Bosić i SDS ćute o referendumu - čekaju bošnjačke glasove na izborima

Srna
Košarac: Bosić i SDS ćute o referendumu - čekaju bošnjačke glasove na izborima

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da predsjednik SDS-a Mladen Bosić i drugi zvaničnici te partije svjesno i namjerno minimiziraju i bagatelišu značaj predstojećeg referenduma o 9. januaru, Danu Republike Srpske.

Komentarišući za Srnu jučerašnji govor predsjednika SDS-a Mladena Bosića na Skupštini te stranke u Bijeljini, Košarac je ocijenio da je očigledno da SDS i zvaničnici te partije nisu politički dorasli vremenu u kome žive i da značaj referenduma, kao najvažnijeg demokratskog instrumenta za odbranu srpskog naroda i Republike Srpske, daleko premašuje "dječije političke igrice koje, šurujući sa Bakirom Izetbegovićem i strancima, igraju Bosić i njegova stranačka družina".


"Bosić nikada javno i zvanično nije pozvao članstvo SDS-a i sve druge građane Republike Srpske da 25. septembra izađu na referendum, da potvrde da je 9. januar rođendan Republike Srpske i da im taj praznik niko ne može oduzeti, niti zabraniti. Šta čekaju?! Bošnjačke glasove na lokalnim izborima! To je pravi razlog zbog kojeg Bosić izigrava portparola Bakira Izetbegovića i Valentina Incka, minimizirajući značaj referenduma“, naglasio je Košarac.

On je zvaničnicima SDS-a poručio da će SNSD na predstojećim lokalnim izborima odnijeti sigurnu pobjedu i da bi pobijedio i da referendum o Danu Republike nije raspisan.

"Za nas je referendum svetinja, a za Bosića samo mogućnost da pred članstvom SDS-a opravda poraz koji će pretrpjeti 2. oktobra. U tome je ogromna razlika između nas i njih", istakao je Košarac.

On je dodao da je SNSD u protekle dvije godine jednakim žarom branio i štitio interese Republike Srpske kao i u periodu kada je ta stranka vršila vlast u zajedničkim institucijama u Sarajevu.

"Institucije Republike Srpske morale su u posljednje dvije godine da rade dupli posao - i da vode računa o situaciji u Republici Srpskoj i da iz Banjaluke, uz pomoć parlamentaraca SNSD-a, štite interese Republike Srpske i Srba u Sarajevu. I jedan i drugi posao otežavali su predstavnici takozvanog Saveza za promjene, koji su u parlamentu i Savjetu ministara BiH bili lutke na koncu Bakira Izetbegovića i pojedinih stranih ambasadora", upozorio je Košarac.

On je rekao da predstavnici SDS-a i takozvanog Saveza za promjene u protekle dvije godine u Sarajevu nisu odbranili ništa, osim sopstvenih fotelja i interesa.

"Oni ćute, dok Bakir i ostali bošnjački zvaničnici pretvaraju Ustavni sud BiH i druge pravosudne institucije u Sarajevu u svoje igračke. Oni nisu reagovali, niti su u Savjetu ministara BiH spriječili donošenje sramne odluke o popisu stanovništva. Oni su prećutali čak i odluku Suda BiH o otimanju vojne imovine Republike Srpske na Han Pijesku, iako je riječ o najdrastičnijem kršenju Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH od uspostavljanja mira do danas. Šta još treba da se dogodi da bi se Bosić, Šarović i Mektić suprotstavili Bakiru Izetbegoviću", upitao je Košarac.

On je ocijenio da će se politika konfrontacije institucijama Republike Srpske i kooperativnosti prema politici Bošnjaka i dijela međunarodne zajednice obiti o glavu onima iz takozvanog Saveza za promjene koji svakodnevno demonstriraju spremnost da vode takvu politiku.

"U proteklih 20 godina srpski narod jasno je pokazao da mu je državnost Republike Srpske važnija od bilo čega drugog. Tako će biti i na referendumu i na predstojećim lokalnim izborima", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana