Korupciju štite nemarne institucije i loši zakoni

Vedrana Kulaga
Korupciju štite nemarne institucije i loši zakoni

Banjaluka - Borba protiv korupcije u BiH još nije ni blizu željenog nivoa uprkos velikom broju strateških dokumenata koji su dobili zeleno svjetlo domaćih vlasti, a razlozi za to leže u činjenici da agencija koja je nosilac aktivnosti nije zaživjela, niti ima kazni za one koji opstruišu saradnju sa njom.

Agencija za borbu protiv korupcije BiH dostavila je u proceduru drugi izvještaj o monitoringu sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije za period od 2015. do 2019. godine uz akcioni plan za njeno sprovođenje, a iz tih akata jasno je da je i dalje prisutno mnogo problema koji sprečavaju udar na ovu pošast.

Strategija i akcioni plan usvojeni su u maju 2015. godine i od tada teku rokovi za sprovođenje u djelo propisanih ciljeva i zadataka. Prvi presjek situacije na terenu prezentovan je u januaru 2017. godine, a u drugom monitoringu je podvučeno da mnoge stvari još nisu ugledale svjetlost dana, niti ima važnijih pomaka.

Rukovodstvo Agencije za borbu protiv korupcije u BiH, koja je nosilac aktivnosti, identifikovalo je opšte i posebne rizike koji su direktno ili indirektno uticali na stepen sprovođenja strateških dokumenata. Na podužoj listi je istaknuto kašnjenje u formiranju tijela za sprečavanje korupcije i kreiranju politika za taj posao, te nedovoljna kompetentnost onih koji treba da to sprovedu u djelo.

- Na realizaciju su uticali deklarativni i neprecizni sadržaji pojedinih izvještaja o aktivnostima, neki nisu ni dostavili podatke, a tu je i nedovoljna motivisanost pojedinih ad hok tijela za sprečavanje korupcije jer im angažman nije dovoljno plaćen - navedeno je u izvještaju.

Problema ima i u samoj Agenciji za borbu protiv korupcije jer su im u nekim slučajevima godinama vezane ruke, na šta su upozorili još početkom prošle godine, ali epiloga nema. I ovaj put su naglasili da nemaju dovoljno kapaciteta, ali i da nema sankcija za one koji im ne dostavljaju podatke i odbijaju saradnju.

Član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije i poslanik u Parlamentu BiH Mirsad Isaković ističe da temelji Agencije za borbu protiv korupcije nisu dobro postavljeni i da u tome leži dobar dio razloga zbog čega imamo ovakvo stanje u BiH. Nemaju, kaže, materijalno-tehničkih uslova za rad, odnosno ni osobu koja će primati pozive onih koji ukazuju na korupciju.

- Agencija je formirana, kako se čini, samo da bismo mogli da kažemo da je imamo. Oni veoma dobro rade ako pogledamo u kakvim uslovima borave i kakav im je zadatak. Radili smo na izmjenama i dopunama zakona zbog nedorečenosti koje su se pojavile u praksi, ali dokle je to stiglo ne znam, kao ni zašto to sve toliko dugo traje. Moraju biti nezavisni i dobiti ulogu da pripremaju dokumentaciju za tužilaštva - rekao je Isaković.

Generalno, kaže on, niko ne može biti zadovoljan borbom protiv korupcije.

- Po korupciji smo na prvom mjestu. Niko se ne slaže da je sistem dobar - zaključio je Isaković.

Agencija za borbu protiv korupcije BiH zaprimila je lani 130 podnesaka u kojima je izražena sumnja da je počinjeno krivično djelo korupcije. Na obim korupcije godinama upozoravaju iz Antikorupcione mreže organizacija civilnog društva (AKAUNT). Njihovi podaci pokazuju da svake sekunde korupcija u BiH odnese 47 maraka. U toj mreži nedavno su kompletirali rezultate monitoringa korupcije u pet sektorskih oblasti, a dobijeni podaci ukazuju na generalno nizak stepen transparentnosti, učestalu praksu kršenja zakona, nedovoljno razvijene mehanizme za prijavu korupcije i sprovođenje antikorupcionih procedura u javnim ustanovama.

Drugi izvještaj o monitoringu sprovođenja aktivnosti koje su utvrđene u važećoj strategiji za borbu protiv korupcije trebalo je da budu pod lupom poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH prije nekoliko dana, ali je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma prije nego što je ta tačka došla na dnevni red.

Neki od zadataka iz strateških dokumenata

* u programe javnog i stručnog ispita za službenike uvesti oblast koja se odnosi na antikorupcijsko zakonodavstvo - realizacija u toku

* smanjenje mogućnosti političkog i drugih uticaja na rad zaposlenih u javnim institucijama - realizacija u toku

* jači nadzor na novcem koji dobijaju političke partije  - pripremljene izmjene pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Centralne izborne komisije BiH koji predviđa dodatna radna mjesta u Službi za reviziju finansiranja stranaka

* uključiti privatni sektor - formirana grupa za izradu analize uključenosti privatnog sektora u borbu protiv korupcije, mogućnosti i forme saradnje između institucija u antikorupcijskom sistemu u BiH

* izmijeniti zakon o reviziji institucija u BiH uz obavezu za dostavljanje dokaza i informacija nadležnim tužilaštvima o indicijama počinjenja krivičnog djela korupcije do kojih dođu za vrijeme vršenja revizije - tekst spreman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana