Korupcija cvjeta u javnim nabavkama

Vedrana Kulaga
Korupcija cvjeta u javnim nabavkama

Banjaluka - BiH bilježi napredak u transparentnosti javnih nabavki, ali on nije dovoljan i neophodno je preduzeti mjere za sprečavanje korupcije na koju su nabavke posebno osjetljive, upozoreno je u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH u 2016. godinu.

BiH je usvajanjem novog pravilnika o uslovima i korišćenju e-aukcije i o praćenju postupaka javnih nabavki, te donošenjem nove strategije i akcionog plana za razvoj sistema nabavki do 2020. godine, poboljšala stanje u toj oblasti, ali još nije uradila sve što treba.

- Nabavke su posebno osjetljive na korupciju i potrebni su dodatni napori da ona bude spriječena. BiH u idućoj godini treba da nastavi da usklađuje zakonodavstvo, jača nadzornu ulogu Agencije za javne nabavke BiH za sprovođenjem novog pravilnika o monitoringu postupaka nabavki i da procese nabavki učini transparentnijim poboljšanjem upotrebe sistema e-javnih nabavki. Mora i da uspostavi specijalizovane funkcije za javne nabavke unutar ugovornih organa - navedeno je u izvještaju.

Procijenjena vrijednost ugovora zaključenih u postupcima nabavki je 5,02 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2015. godini, što znači da se u toj oblasti obrće ogroman novac. Zbog toga do izražaja dolazi problem netransparentnih javnih nabavki na koji je upozoreno i u Strategiji razvoja javnih nabavki do 2020. godine koju je objavila Agencija za javne nabavke BiH. Nadležni su priznali da su veliki udio netransparentno dodijeljenih ugovora, neisticanje obavještenja za javne nabavke malih vrijednosti i neefikasno rješavanje žalbi najveće boljke u oblasti javnih nabavki u BiH.

- Putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja zaključeno je 21,38 odsto ugovora - navedeno je u Strategiji razvoja javnih nabavki.

Vrijednost ugovora zaključenih bez objave obavještenja, odnosno u četiri oka, iznosila je 313,98 miliona KM, što je ipak za 613 miliona manje u odnosu na 2014. godinu. Na to je, kako su pojasnili u Agenciji za javne nabavke, uticao novi Zakon o javnim nabavkama, čija je primjena počela u novembru 2014. godine.

Izvršni direktor Antikorupcione mreže ACCOUNT Eldin Karić nije saglasan sa podacima koji su navedeni u izvještaju Evropske komisije, uz ocjenu da nije napravljen napredak u oblasti javnih nabavki u BiH.

- Iako sam mislio da ne može biti gore, napravljen je korak unazad i mi ćemo uskoro izaći sa svojim podacima koji će pokazati pravo stanje kada je riječ o javnim nabavkama, a ono nažalost nije onakvo kakvo je predstavljeno - kazao je Karić.

Opravdanost nabavki

Na regionalnoj konferenciji o efektivnoj kontroli svrsishodnosti javnih nabavki, koja je nedavno održana u Sarajevu, istaknuto je da su neadekvatan ili neefikasan sistem praćenja javnih nabavki jedna od uočenih slabosti.

Kad je riječ o BiH, istaknuto je da novi pravilnik, usvojen u septembru kao temelj za proces praćenja postupaka javnih nabavki, ne prepoznaje procjenu svrsishodnosti, odnosno opravdanosti javne nabavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana