Кормак: САД имају снажан интерес за БиХ

Срна
Кормак: САД имају снажан интерес за БиХ

Сарајево - Новоименовани амбасадор САД у БиХ Морин Кормак истакла је данас у Сарајеву у разговору са члановима Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да САД имају снажан интерес за БиХ и њен напредак и нагласила да очекује конкретне приједлоге начина на који Америка може помоћи у реформским потезима.

Из Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да је предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић рекао да је интерес свих народа и грађана БиХ да што прије буду отклоњени застоји који не дозвољавају подизање нивоа животног стандарда и наставак пута ка ЕУ и чланству у НАТО, те као велику шансу истакао актуелну иницијативу ЕУ и изразио оптимизам да ће она ускоро бити потписана. 

Он је додао да ће на тај начин на снагу ступити Споразум о стабилизацији и придруживању, а до краја године БиХ би, уз испуњење других услова, могла предати кредибилну пријаву за кандидатски статус у ЕУ. 

Џаферовић је рекао и да очекује врло брзо успостављање власти на нивоу Федерације БиХ  која је у уској вези са завршетком процеса именовања предсједавајућег и чланова Савјета министара БиХ. 

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић рекао је да се нада још бољој сарадњи са САД, прије свега, на пољу безбједности и отварању бољих перспектива за грађане.

Он је истакао да БиХ треба имати власт која може нешто урадити и одговарати за учињено и неучињено, те изразио увјерење да ће се у БиХ прећи "из фазе опструкција и конфликата у фазу договарања". 

Босић је додао да ће већ наредни дани, кроз однос према заједничкој изјави о европској опредијељености, "показати постојање воље да се ради или не ради, расположење за промјене и указати на евентуалне скривене планове".

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто очекује да ће сарадња са америчким амбасадором допринијети налажењу рјешења за сложену ситуацију у БиХ и успостављању стабилног и безбједног пута ка евроатлантским интеграцијама. 

Она се осврнула и на процес усаглашавања и потписивања заједничке изјаве Предсједништва БиХ о опредијељености политичких лидера у БиХ за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања ЕУ, упоредивши овај документ са бројним раније потписаним, али не и проведеним документима, те изразила наду да ће овај пут потписано бити и испоштовано. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана