Koridor bitka za ponos i spas Srpske

Goran Maunaga
Koridor bitka za ponos i spas Srpske

Duga Njiva - Najznačajnijom akcijom Vojske RS, koja i danas služi za ponos njenim učesnicima, probijen je koridor kroz Posavinu 1992. godine i spasen srpski narod, te sačuvana Republika Srpska.

Bivši komandir Modričke čete VRS Bogdan Šarčević kao presudnu vidi jednu od najveličanstvenijih i najznačajnijih bitaka i pobjeda VRS izvojevanu prije 24 godine, vojnu operaciju poznatu pod nazivom "Koridor 1992".

- To je presudna, sudbonosna akcija u stvaranju i odbrani Srpske. Sam povod za nju ne može biti potresniji, a cilj humaniji. Jer povod je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. Nikada ne treba zaboraviti da su za to odgovorni tadašnji predstavnici međunarodne zajednice - kaže Šarčević.  

Istakao je da sjećanje na tu najslavniju bitku srpskih boraca u proteklom ratu, kao i na one koji su u njoj dali živote, govori, kako je rekao, o našoj odlučnosti da i u budućnosti odlučno branimo Srpsku.

Zvaničnici RS, bivši borci, pripadnici VRS i učesnici bitke, stanovnici opština kroz koje je koridor probijen, odali su juče počast borcima poginulim u toj operaciji.

Juče je sa Duge Njive prvi put pušteno 13 bijelih golubova kao simbol sjećanja na banjalučke bebe koje su preminule usljed nedostatka kiseonika, zbog čega je operacija "Koridor" bila i pokrenuta, te nazvana "koridor života".

"Koridor 1992" je odnio živote 273 pripadnika VRS, 70 pripadnika MUP-a RS i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1918 boraca.

Sa Duge Njive, komandnog mjesta te "bitke za život i humanost", juče je poručeno da je ta akcija bila prekretnica od istorijskog značaja za RS.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je akcija "Koridor" bila bitka života i da je to primjer kako se brane sloboda, otadžbina i vjera.

- Suočeni sa raspadom bivše države, neminovno je bilo da se srpski narod organizuje da nas ne bi snašle Gradine, Jasenovci, Prebilovci, Jadovno, Brod na Drini, dobojski logor… Vidovdan, 28. jun, srpskom narodu je simbol slobode, otpora tuđinu, herojstva i časti. I nije slučajno tog dana 1992. godine probijen koridor života - rekao je Savanović.

Dodao je da su generali VRS Momir Talić i Novica Simić tu akciju organizovali i sproveli briljantno.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić ocijenio je da je zahvaljujući proboju koridora RS danas u pravom smislu država.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da je ta operacija prva, najznačajnija, najveća, najuspješnija i najhumanija akcija koju je VRS izvela u toku otadžbinskog rata, čime je obezbijeđen prvi preduslov za nastanak RS, a to je spajanje teritorija zapadnog i istočnog dijela.

- Na prvom mjestu je to da se podsjetimo na naše poginule saborce i da im odamo dužno poštovanje. Neka im je vječna slava. Ne smijemo ni da zaboravimo da su na Dugoj Njivi donesene najbriljantnije odluke. Odluke koje treba da nam služe za primjer kako se dobro cijeni situacija i kako se pravilno donosi odluka - rekao je Savčić.  

Naglasio je da je značaj VRS i policije RS u stvaranju Srpske u toj, i ostalim operacijama, nemjerljiv.

Liturgija i cvijeće

Parastos poginulim borcima i svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara na Dugoj Njivi služio je vladika Konstantin Đokić. Nakon toga brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima. Cvijeće su položili izaslanici predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz RS, delegacije Vlade, Narodne skupštine i MUP-a RS, predstavnici Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije RS, te opština Modriča i Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana