Коридор битка за понос и спас Српске

Горан Маунага
Коридор битка за понос и спас Српске

Дуга Њива - Најзначајнијом акцијом Војске РС, која и данас служи за понос њеним учесницима, пробијен је коридор кроз Посавину 1992. године и спасен српски народ, те сачувана Република Српска.

Бивши командир Модричке чете ВРС Богдан Шарчевић као пресудну види једну од највеличанственијих и најзначајнијих битака и побједа ВРС извојевану прије 24 године, војну операцију познату под називом "Коридор 1992".

- То је пресудна, судбоносна акција у стварању и одбрани Српске. Сам повод за њу не може бити потреснији, а циљ хуманији. Јер повод је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника. Никада не треба заборавити да су за то одговорни тадашњи представници међународне заједнице - каже Шарчевић.  

Истакао је да сјећање на ту најславнију битку српских бораца у протеклом рату, као и на оне који су у њој дали животе, говори, како је рекао, о нашој одлучности да и у будућности одлучно бранимо Српску.

Званичници РС, бивши борци, припадници ВРС и учесници битке, становници општина кроз које је коридор пробијен, одали су јуче почаст борцима погинулим у тој операцији.

Јуче је са Дуге Њиве први пут пуштено 13 бијелих голубова као симбол сјећања на бањалучке бебе које су преминуле усљед недостатка кисеоника, због чега је операција "Коридор" била и покренута, те названа "коридор живота".

"Коридор 1992" је однио животе 273 припадника ВРС, 70 припадника МУП-а РС и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1918 бораца.

Са Дуге Њиве, командног мјеста те "битке за живот и хуманост", јуче је поручено да је та акција била прекретница од историјског значаја за РС.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да је акција "Коридор" била битка живота и да је то примјер како се бране слобода, отаџбина и вјера.

- Суочени са распадом бивше државе, неминовно је било да се српски народ организује да нас не би снашле Градине, Јасеновци, Пребиловци, Јадовно, Брод на Дрини, добојски логор… Видовдан, 28. јун, српском народу је симбол слободе, отпора туђину, херојства и части. И није случајно тог дана 1992. године пробијен коридор живота - рекао је Савановић.

Додао је да су генерали ВРС Момир Талић и Новица Симић ту акцију организовали и спровели бриљантно.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић оцијенио је да је захваљујући пробоју коридора РС данас у правом смислу држава.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић рекао је да је та операција прва, најзначајнија, највећа, најуспјешнија и најхуманија акција коју је ВРС извела у току отаџбинског рата, чиме је обезбијеђен први предуслов за настанак РС, а то је спајање територија западног и источног дијела.

- На првом мјесту је то да се подсјетимо на наше погинуле саборце и да им одамо дужно поштовање. Нека им је вјечна слава. Не смијемо ни да заборавимо да су на Дугој Њиви донесене најбриљантније одлуке. Одлуке које треба да нам служе за примјер како се добро цијени ситуација и како се правилно доноси одлука - рекао је Савчић.  

Нагласио је да је значај ВРС и полиције РС у стварању Српске у тој, и осталим операцијама, немјерљив.

Литургија и цвијеће

Парастос погинулим борцима и свету архијерејску литургију у манастиру Светог великомученика цара Лазара на Дугој Њиви служио је владика Константин Ђокић. Након тога бројне делегације положиле су цвијеће на спомен-обиљежје погинулим борцима. Цвијеће су положили изасланици предсједника РС и члана Предсједништва БиХ из РС, делегације Владе, Народне скупштине и МУП-а РС, представници Трећег пјешадијског РС пука Оружаних снага БиХ, Борачке организације РС, те општина Модрича и Добој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана