Консултације о мандатару писаним путем

Жељка Домазет
Консултације о мандатару писаним путем

Сарајево - Консултације чланова Предсједништва БиХ са представницима политичких партија о именовању мандатара за нови сазив Савјета министара БиХ јуче нису одржане јер у сали за састанке није била истакнута застава Републике Српске.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик отказао је све јучерашње састанке и поручио да консултације могу да буду обављене и писаним путем. Истовремено је најавио и да сутрашња сједница Предсједништва неће бити одржана ако из сале за састанке не буде избачена једна од двије заставе БиХ која представља ФБиХ.

- И даље остаје проблем истицања заставе. Тамо су истакнуте двије заставе на свим мјестима, што значи да је једна застава БиХ, а друга је ФБиХ. Као српски члан Предсједништва не желим да дјелујем и радим под заставама које мене не представљају - поручио је Додик.

У изјави новинарима у Источном Сарајеву Додик је рекао да Зоран Тегелтија остаје његов приједлог за предсједавајућег Савјета министара БиХ. Казао је да ће се сачекати дан-два да пристигну писмени ставови странака и да ће предложити Предсједништву да изабере мандатара.

- Овдје се ради о некој игри. Када сам прије два дана разговарао телефоном са Жељком Комшићем, он се сложио да буду одржане консултације, а Шефик Џаферовић је казао да сматра да је потребно још мјесец, мјесец и по да се рашчисти ситуација у ФБиХ да би они изашли са компактним приједлогом. Сматрам да је то ствар ФБиХ, али овим путем се купује вријеме због ситуације у том ентитету. На тај начин ћемо тешко функционисати - рекао је Додик.

Истакао је да неће одустати од тога да Српска буде видљива у свему, да члан три Устава БиХ јасно прописује да је БиХ састављена од два равноправна ентитета.

- Тај члан мора да се види свуда у заједничким институцијама. БиХ није унитарна земља. БиХ није земља само једног народа или једне политичке опције. Са стварима у вези са РС не желим да се играм. Мени је стало до Српске, а није ми стало до БиХ - рекао је Додик.

Истакао је да је спреман да Савјет министара буде формиран до Нове године.

- Почетком идуће седмице биће изабрана нова Влада РС. Ми смо све своје послове завршили и имаћемо све постављено на своје мјесто. Прва сједница након избора владе биће одржана до Нове године. На дневном реду ће поред буџета бити и измјене и допуне Кривичног закона РС, гдје ће бити запријећено великом затворском казном за свакога ко на било којем нивоу не поштује одлуке органа РС. То ће бити кривично дјело - рекао је Додик.

Џаферовић

Након што је Додик отказао консултације с парламентарним странкама огласио се члан Предсједништва Шефик Џаферовић.

- Ово је државна институција. Овдје мора бити застава БиХ. Након што је Додик отказао консултације у писаној форми је затражио да му странке доставе име мандатара. То је урадио без консултација са мном. Треба дјеловати хладне главе. Сједница Предсједништва треба бити одржана у амбијенту у каквом је до сада одржавана. У сали гдје имамо грб и заставу БиХ. Ту се ништа неће и не може промијенити - нагласио је Џаферовић.

Двије заставе

Додик је појаснио да су органи ФБиХ, пошто је Уставни суд укинуо заставу ФБиХ, рекли да ће привремено њихова бити застава БиХ. Из тог разлога у сали за састанке постављене су двије заставе БиХ.

- На наредној сједници предложићу измјене Пословника о раду, а ићи ће и приједлог измјене Закона о застави, гдје ће касније бити регулисано то питање - поручио је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана