Konsultacije Vlade i Saveza sindikata: Minimalac će porasti, ali se ne zna za koliko

Svjetlana Šurlan
Konsultacije Vlade i Saveza sindikata: Minimalac će porasti, ali se ne zna za koliko

Banjaluka - Vlada i Savez sindikata RS usaglasili su se juče da treba povećati najnižu zagarantovanu platu, ali ne i za koliko ona treba da poraste.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da mora doći do povećanja minimalca, ali nije mogla da precizira koji je iznos prihvatljiv za Vladu.

- Opredjeljenje Vlade je da najniža plata bude povećana, uticali smo i ranije da do toga dođe. To nisu veliki iznosi, ali pokazuju da smo opredijeljeni za povećanje. Svjesna sam da to mora da bude mnogo više od onog što će se desiti i naša želja je da to bude mnogo više, ali moramo da budemo razumni - rekla je Cvijanovićeva.

Prioritet Vlade je, dodala je ona, da dođe do poboljšanja stanja u realnom sektoru.

- Imamo mnogo više prikupljenih prihoda u odnosu na prošlu godinu i tendenciju da idemo uzlaznom linijom. Opredijeljeni smo da se rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) odražava i na povećanje plata u realnom sektoru - istakla je Cvijanovićeva i dodala da to neće pratiti i rast u javnom sektoru gdje su zarade mnogo više.

Premijerka RS je istakla da MMF traži smanjenje plata, ali da Vlada brani stav da one ostanu na sadašnjem nivou.

- Moramo imati veći rast BDP-a od 3,5 odsto u kontinuitetu, jer je on trenutno nedovoljan da bi se to moglo osjetiti na primanjima. Moramo preći 4,5 odsto pa da pričamo da su takve stvari realne - kazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Vlada redovno izvršava obaveze na osnovu reprograma dugovanja dogovorenog sa sindikatima.

- Ulazimo u novu godinu imaćemo izmirene sve tekuće obaveze. Mnogi hronični problemi koji su postojali godinama su riješeni - rekla je Cvijanovićeva

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je povećanje najniže plate najvažnije pitanje, ističući da za to postoji utemeljenje na rastu BDP-a, industrijske proizvodnje i pokrivenosti uvoza izvozom.

- Najniža plata treba da iznosi 50 odsto prosječne plate. Najniža plata u ovoj godini iznosi 395, a prema našem zahtjevu iznosila bi 418 KM - istakla je Mišićeva.

Ona je istakla da se na to nadovezuje i zahtjev za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

- To su pitanja koja su za nas najvažnija i ovo je trenutak da koristeći sve benefite koje su poslodavci dobili i koje treba da dobiju u smislu rasterećenja privrede koliko je to u ovom trenutku moguće bude ojačana pozicija radnika u realnom sektoru koji stvara novu vrijednost, ali u kojem su plate najniže. Tražimo i izmjene Zakona o radu i da u zakon bude stavljeno i pitanje kolektivnog ugovora - naglasila je Mišićeva.

Cvijanovićeva je kazala da će situacija u vezi sa Zakonom o radu biti mnogo jasnija nakon završetka analize njegove primjene.

- Uočavamo slabosti nekih zakonskih rješenja i obaveza je da ga mijenjamo i prilagođavamo. Ništa nije sveto slovo - rekla je Cvijanovićeva i podržala stav Saveza sindikata RS da treba da bude potpisan opšti kolektivni ugovor i najavila da će u iduće tri sedmice biti zakazan sastanak na kojem će to pitanje biti ponovo aktuelizovano.

Sindikalci su ponovili zahtjev za povećanje naknade za vrijeme nezaposlenosti i ponovili da nisu protiv da nezaposlene porodilje imaju naknadu, ali ne na štetu radnika koji plaćaju doprinose i koji moraju imati sigurnost kada budu proglašeni tehnološkim viškom. Na sindikalnoj listi su i zahtjevi za donošenje strategije zaštite zdravlja na radu, izmjenu Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i regulisanje socijalnog zbrinjavanja radnika za koje to još nije urađeno.

Savanović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je uoči sastanka da je rano govoriti o povećanju plata. On je istakao da ima drugih potreba koje treba zadovoljiti iz dobrih rezultata.

Zahtjevi sindikata

- povećanje najniže plate na 50 odsto prosječne

- potpisivanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora

- povećanje naknade za vrijeme nezaposlenosti

- izmjene Zakona o radu

- donošenje strategije zaštite zdravlja na radu

- izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju

- regulisanje socijalnog zbrinjavanja radnika za koje to još nije urađeno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana