Konstituisan novi saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Srna
Konstituisan novi saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Sarajevo - Šefik Džaferović iz SDA novi je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto iz koalicije HNS prvi, a Mladen Bosić iz Saveza za promjene drugi zamjenik predsjedavajućeg.

Predsjedavajući konstitutivne sjednice do izbora Kolegijuma Mirsad Đonlagić podsjetio je poslanike na poslovničku odredbu da predsjedavajući Predstavničkog doma ne može biti iz istog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva i Savjeta ministara BiH.

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH je predstavnik srpskog naroda Mladen Ivanić, a Savjetom ministara u novom sazivu trebalo bi da predsjedava Bošnjak.

Asim Sarajlić je, u ime Kluba poslanika SDA, predložio Šefika Džaferovića za predsjedavajućeg Predstavničkog doma navodeći da je bio član Kolegijuma Predstavničkog doma u mandatnom periodu 2002-2006. i predsjedavajući Ustavnopravne komisije u prethodnom mandatu.

U ime HDZ BiH i stranaka okupljenih u koaliciji HNS Vjekoslav Bevanda predložio je Borjanu Krišto za prvog zamjenika iz reda hrvatskog naroda.

Bevanda je podsjetio da je Krišto bila predsjednik Federacije BiH i federalni ministar pravde, te delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Za drugog zamjenika predsjedavajućeg u ime SDS-a i Saveza za promjene Aleksandra Pandurević je predložila Mladena Bosića, navodeći da on ima bogato iskustvo u diplomatiji i politici, te da je za poslanika izabran sa najvećim brojem glasova na prethodnim izborima.

Ona je zatražila da se prije glasanja razriješi dilema da li drugi zamjenik predsjedavajućeg treba da bude iz reda hrvatskog ili srpskog naroda, budući da je posljednji predsjedavajući Predstavničkog doma u prošlom sazivu bio iz reda Hrvata.

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da bi bilo korektno da Hrvatima pripadne mjesto prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, s obzirom da Predsjedništvom BiH predsjedava Srbin, a Savjetom ministra će predsjedavati Bošnjak.

Krišto je rekla da pitanje prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg ne bi trebalo da bude problem na samom početku, dok se Bosić složio da mjesto prvog zamjenika pripadne predstavnicima Hrvata.

Za izbor Džaferovića glasalo je 27 poslanika, sedam je bilo protiv i osam uzdržano, Krišto je dobila podršku 35 poslanika, a sedam je bilo protiv, dok je za Bosićev izbor glasalo 27 poslanika, protiv je bilo sedam i uzdržano sedam.

Ovo je prvi put da je na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma izabran tročlani Kolegijum.

Prije izbora Kolegijuma, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dali su svečanu izjavu, čime su se stekli uslovi da počnu vršiti svoje poslaničke dužnosti.

Izabrana Komisija za izbor Savjeta ministara BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je izborom Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH završio konstitutivnu sjednicu.

U Komisiju su izabrani Lazar Prodanović iz SNSD-a, Aleksandra Pandurević iz SDS-a, Asim Sarajlić iz SDA, Damir Bećirović iz Demokratskog fronta, Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost BiH, Mirsad Mešić iz SDP-a BiH i Vjekoslav Bevanda iz koalicije HNS-a.

Po automatizmu, u Komisiju su ušli i predstavnici stranaka koje imaju po jednog poslanika u Predstavničkom domu, a to su Momčilo Novaković iz PDP-NDP, Jovan Vukovljak iz DNS-NS-SRS, Diana Zelenika iz HDZ-a 1990, Zaim Backović iz BPS-a i Jasmin Emrić iz A-SDA.

Zaključujući sjednicu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović podsjetio je poslanike da u narednih sedam dana treba da izaberu parlamentarne komisije i formiraju poslaničke klubove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana