Конкурси и тендери мимо правила стара бољка институција БиХ

Ведрана Кулага
Конкурси и тендери мимо правила стара бољка институција БиХ

Сарајево - Нетранспарентно запошљавање службеника, спорна употреба службених возила и непоштовање прописа приликом јавних набавки само су неки од пропуста које су поново открили ревизори чешљајући прошлогодишње пословне књиге институција на нивоу БиХ.

Канцеларија за ревизију институција БиХ објелоданила је јуче најновије извјештаје о финансијској ревизији институција на том нивоу власти из којих је видљиво да надлежни на многим адресама нису направили значајније искораке од посљедње контроле.

Негативно мишљење ни ове године није добила ниједна од институција, али је четири само корак дијелио од тога, те су на крају зарадиле мишљење са резервом уз скретање пажње.

На тој листи као и прошле године налазе се Министарство иностраних послова и Министарство одбране БиХ, а ове године друштво им праве и Министарство цивилних послова и Институт за акредитовање БиХ.

Они су лани потрошили готово 340 милиона марака из буџета, односно око трећину укупно потрошеног новца за рад свих 75 институција на нивоу БиХ.

Ревизори су упозорили да је нови циклус провјере показао готово исте замјерке које су раније подвлачили челницима институција. На листи подебљаних замјерки су неспровођење пописа имовине на свеобухватан и системски начин, те пропусти приликом запошљавања и попуњавања слободних мјеста.

- Евидентне су слабости у системима унутрашњих контрола и непоштовање темељних начела Закона о јавним набавама јер су навођене техничке карактеристике којима се фаворизује један понуђач те тражени захтјеви које могу испунити само  одређени добављачи - казали су у Канцеларији за ревизију.

Надлежнима је скренута пажња и на неријешена питања мандата руководилаца те чланова одбора, као и на недовољно јасна правила приликом коришћења службених возила, што све скупа генерише ненамјенско трошење јавних средстава.

- Посебан проблем је видљив на ставкама гдје је танка нит између приватне и јавне употребе новца, односно коришћење служених аутомобила, репрезентације и телефона - оцијенили су ревизори.

Члан Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ Драгутин Родић каже да боље резултате није ни очекивао, иако постоје јасне смјернице како треба да се ради. Родић је нагласио да га посебно забрињава то што се исте грешке махом понављају на истим адресама.

- Министарство иностраних послова БиХ, на примјер, добило је сличан извјештај као за 2016. годину, иако су у међувремену јавно саслушани челници и јасно им је указан пут којим би требало да иду. Незадовољан сам генерално оним што се не реализује, а може се - рекао је Родић који сматра да треба да се подигне одговорност и да се санкционишу они који не играју према правилима.

Предсједништво

Предсједништво БиХ је лани потрошило 368.771 марака за употребу службених возила, од чега је 239.795 КМ отишло за набавку четири аутомобила. У возном парку имали су 36 возила, а за потребе кабинета три члана Предсједништва   коришћена су 24 возила. Предсједништво је донијело Правилник о коришћењу службених возила који дефинише да право на стално коришћење возила имају чланови Предсједништва, шефови кабинета и генерални секретар.

Замјерке ревизора у институцијама са најлошијом оцјеном (Мишљење са резервом уз скретање пажње)

Министарство иностраних послова БиХ

* запошљавање службеника мимо закона

* неусклађеност интерних аката са законима

* непостојање планског приступа при

   реализацији путних трошкова у иностранству

* стални ангажман особа на основу уговора о дјелу

* недостаци и слабости у поступцима јавних набавки

Министарство одбране БиХ

* непокретна перспективна војна

имовина није процијењена ни евидентирана

* слабости и недостаци код јавних набавки

* потенцијалне обавезе у вези са судским споровима

Министарство цивилних послова БиХ

* при запошљавању службеника није поштован закон

* недостаци и слабости у поступцима јавних набавки

Институт за акредитовање БиХ

* није документован салдо потраживања за испоручене услуге и робе нити су пописана приликом годишњег пописа

* систем унутрашњих контрола није одговарајући

* није усаглашен правилник о унутрашњој организацији 

Најчешће грешке челника институција на нивоу БиХ

* нетранспарентно запошљавање

   државних службеника

* непоштовање Закона о јавним набавкама

* спорост у реализацији вишегодишњих капиталних улагања

* неријешена питања мандата руководилаца и чланова одбора

* нејасна правила код употребе службених возила

* високи издаци за судске спорове

* слабости и недостаци у ИТ систему

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана