Конгресмени и Инцко призивају јаче страно туторство на Балкану

Ведрана Кулага
Конгресмени и Инцко призивају јаче страно туторство на Балкану

Вашингтон, Бањалука - Међународни притисци и интервенционизам у БиХ поново би могли ојачати након што је Комитет за војне послове Представничког дома америчког Конгреса препоручио јачање ангажмана и војне сарадње на западном Балкану, док се високи представник Валентин Инцко заложио за активнију улогу међународне заједнице у БиХ.

Комитет за војне послове Представничког дома америчког Конгреса дао је зелено свјетло за национални одбрамбени акт за наредну фискалну годину у којем се препоручује појачан ангажман и војна сарадња на западном Балкану.

- Секретару за одбрану ће бити дозвољено да појача ангажман и војну сарадњу у БиХ, Србији, на Косову и у Македонији. Ситуација у БиХ је добила посебну пажњу јер су Изборни закон и одржавање фер избора истакнути као приоритет. Комитет је забринут у вези са изборима и охрабрује БиХ да хитно и ефективно одговори на уставне изазове и одржи слободне и фер изборе у

октобру - наведено је у усвојеном документу.

Комитет је изразио забринутост за дуготрајну стабилност и безбједност на западном Балкану, оцјењујући да етничке тензије, економски изазови и спољни утицаји доприносе нестабилности у региону.

- Руске активности на западном Балкану изазивају забринутост америчких посланика. Комитет је дубоко забринут због појачавања покушаја Руске Федерације да оствари свој утицај на западном Балкану - наведено је у документу.

Инцко је истовремено на конференцији о будућности БиХ на Универзитету у Оксфорду рекао да грађани желе више од своје земље и својих политичара и неће више прихватати владу на аутопилоту.

- Проактивни ангажман међународне заједнице и тијесна сарадња са изабраним политичарима довели су до изнимног напретка у првих десет година након Дејтона. Постоји прилика да се вратимо овом проактивном приступу. Међународна заједница би требало да буде спремна и да детаљније дефинише реформе које су потребне да БиХ крене напријед - рекао је Инцко.

Шеф Представништва РС у Вашингтону Обрад Кесић каже да је на сцени наставак хистерије због Русије коју стварају политичке елите у покушају да блокирају предсједника САД Доналда Трампа да промијени курс спољне политике.

- У више говора, укључујући и први у својству предсједника, Трамп је најављивао нагле промјене и да ће главни приоритет америчке спољне политике бити сама Америка, односно да се више не баве унутрашњом политиком других. Конгрес и остали, са друге стране, покушавају да очувају међународни поредак изграђен на идеји глобализма. То је борба која траје од краја избора и ово је њен наставак. Конгрес показује да још није прихватио и није ни свјестан да је тај политички систем промијењен и да не могу сачувати нешто што је већ растурено. Неки желе да се врате у та времена, али морају да прате курс политике коју креира Бијела кућа и која јасно даје до знања да Балкан није приоритет за спољну политику САД - рекао је Кесић.

Званичници у РС сматрају да су у цијелу причу умијешани прсти бошњачких лобиста који заговарају јачи утицај САД, али и да је и даље на сцени лицемјерје страних фактора.

- Трудимо се да имамо јасну комуникацију са свима, а друга ствар је да, када се нешто коси са нашим интересима, прихватамо помоћ Русије која је у Савјету безбједности УН много пута играла за Српску. Такву помоћ не бисмо одбили ни да је дошла са америчке стране - рекао је потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Милица Марковић сматра да су у овоме јаку улогу одиграли бошњачки лобисти.

  • Стално призивају јачу улогу САД у БиХ. Ипак, ова одлука би могла остати само одлука. Интерес САД није претјерани ангажман у БиХ јер је познато, а то су рекли и поједини амерички сенатори, да је БиХ потпуно неуспјела држава, тако да треба видјети шта са њом, а не тражити неки утицај - казала је Марковићева и додала да је пут РС трасиран уз Србију и Русију.

НАТО и ЕУ

У документу Комитета за војне послове Представничког дома америчког Конгреса наглашено је да наставак приближавања земаља западног Балкана НАТО-у и ЕУ треба да буде у фокусу америчких и европских власти.

- Комитет је охрабрен снажним партнерством које се развија између земаља западног Балкана и САД. Та партнерства су кључна за јачање безбједности, стабилности и просперитета у региону. Комитет охрабрује европске партнере и савезнике да наставе са јачањем веза са регионом - пише у документу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана