Konfuzija u Savijetu ministara: Razmatraju novi pravilnik o uniformama, a nisu poništili stari

klix.ba
Konfuzija u Savijetu ministara: Razmatraju novi pravilnik o uniformama, a nisu poništili stari

Farsa u vezi sa usvajanjem Pravilnika o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH, zbog čega su svoj glas u proteklom periodu digli bh. proizvođači ove opreme, dobila je novi epilog.

Kako saznaje klix.ba, na sjednici Savijeta ministara BiH zakazanoj za naredni utorak trebao bi se naći novi pravilnik, a kojeg predlaže ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.


Time će se situacija dodatno zakomplikovati budući da je Savijete ministara ranije već usvojilo Pravilnik, kojeg međutim, nisu objavili u Službenom listu BiH.

Tako je ovih dana, kako nam je preneseno, nastao problem u Uredu za zakonodavstvo koje treba da da mišljenje na novi pravilnik.

Kako bi se dalo mišljenje na novi pravilnik, potrebno je da se stari stavi van snage, rečeno je za klix.ba u Savijetu ministara BiH.

Nezvanično, Ministarstvo finansija BiH bi trebalo dati dati negativno mišljenje jer novi pravilnik podrazumijeva da će se znatno više novca izdvajati za ove namjene nego do sada i zato što se isključuje konkurencija pa neće biti obaranja cijena u konkurentskom postupku.

Zbog činjenice da u svemu ovome nisu konsultovani, predsjednici Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH, te Privredne komore RS, Nemanja Vasić, Mirsad Jašarspahić i Borko Đurić u zajedničkom pismu Savijetu ministara te ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću naveli su da je Pravilnik o izgledu policijske uniforme u polcijskim tijelima BiH koje je Savijete ministara donijelo na 127. Sjednici izazvao problem velikom broju kompanija koje se bave ovom djelatnošću.

Predsjednici entititetskih i državne komore traže zajednički sastanak kako bi zajednički učestovali u kreiranju novog akta. Pocrtali su da su bh. proizvođači uskraćeni za učestvovanje u postupku nabavke uniformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana