Комшић све непожељнији у хрватским општинама у БиХ

Танјуг
Комшић све непожељнији у хрватским општинама у БиХ

Мостар - И општина Усора, у Зеничко-добојском кантону Федерације Босне и Херцеговине, у којој су Хрвати већина, прикључила се данас бојкоту новоизабраног хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића тврдећи да је он наметнут мимо воље тог народа, те да је он, заправо, “други бошњачки члан државног врха”.

“С обзиром на то да су у Предсједништву БиХ изабрана два бошњачка члана и да се Комшић лично ставио у функцију мајоризације хрватског народа у БиХ, из општине Усора му поручују да у свом будућем политичком дјеловању, када буде заступао грађане БиХ, заобиђе подручје ове локалне заједнице, гдје већински живе Хрвати, јер га не сматрају својим легитимно израбраним представником”, наводи се у саопштењу те општине.

Комшић је, како сматрају представници неких хрватских политичких странака, већински изабран гласовима бошњачких бирача, већ постао персона нон грата у многим хрватским срединама у БиХ.

Раније су десетак хрватских општина у Херцеговини прогласили Комшића непожељном особом, а прије два дана тој иницијативи прекључило се и 11 општина у централној Босни.

У саопштењу општине Усора, који су потписали начелник Звонимир Анђелић и предсједник општинског већа Иво Сувала, ојашњава се како је наметањем Комшића за хрватског члана Председништва грубо нарушено основно начело Устава БиХ о конститутивности три народа које подразумјева легитимно представљање конститутивних народа и њихову међусобну равноправност.

По истим наводима, на подручју Усоре 90 одсто становника су Хрвати и тамо је на протеклим изборима кандидат за хрватског члана Предсједништва БиХ Драган Човић добио подршку од 74 одсто гласова.

Из ове општине критиковали су и изјаву новоизабраног члана Предсједништва Жељка Комшића “да је он предсједник и свих Хрвата који нису гласали за њега”.

“Таква изјава представља увредљиво и лицемјерно исмијавање начела легитимног представљања конститутивности и равноправности народа. БиХ није грађанска држава, већ држава три конститутивна народа и осталих”, наводи се у саопштењу општине Усора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана