Комшић опет трн у оку Хрватима

Жељка Домазет
Комшић опет трн у оку Хрватима

Сарајево - Лидера ДФ-а Жељко Комшић изазвао је буру на политичкој сцени најавом да ће се кандидовати за хрватског члана Предсједништва БиХ, а ту вијест најоштрије су дочекали представници странака са хрватским предзнаком страхујући да би се могла поновити ситуација да Хрвати остану без легитимних представника у власти.

Комшић је као кандидат СДП-а, захваљујући доминантно гласовима Бошњака, у два мандата од новембра 2006. до новембра 2014. године био хрватски члан Предсједништва БиХ.

- Поново ћу се кандидовати за хрватског члана Предсједништва БиХ јер постаје мучно гледати да је резултат у Предсједништву два према један против БиХ и због уцјена са Изборним законом БиХ. Нећу се кандидовати једино ако ме трамвај прегази или тако нешто. Ко зна шта живот носи - казао је Комшић.

Подршку је већ добио у својој бившој странци СДП-у чији лидер Нермин Никшић каже да је вријеме да љевица има кандидате за сва три члана Предсједништва БиХ.

- Комшићеву најаву кандидатуре видим као логичан одговор на уцјене и понашање челника ХДЗ-а БиХ када су у питању измјене Изборног закона и њихов одговор на понављање наводног случаја "Комшић" - рекао је Никшић и додао да ће СДП о кандидатима за опште изборе одлучити када за то дође вријеме.

Замјеница предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто оцијенила је да је БиХ и доспјела у садашњу ситуацију јер су припадници једног народа другом народу бирали члана Предсједништва БиХ.

- Сваки појединац се може кандидовати, али кандидатуре попут Комшићеве су довеле БиХ ту гдје јесте. И одлука Уставног суда БиХ која се тиче Изборног закона се темељи на легитимном представљању, а легитимност се изводи из конститутивности. Комшићеве тврдње да су три члана Предсједништва у односу двојица против трећег и тврдње да неко више воли БиХ од неког другог не пију воду јер је Уставни суд јасно рекао да се конститутивност изводи из легитимности. Бирање чланова Предсједништва и делегата у домовима народа туђим гласовима је донијело само штету БиХ - истакла је Кришто.

Лидер ХДЗ-а 1990 Илија Цвитановић сматра да је Комшићева најава још један показатељ да су неопходне измјене Изборног закона.

- Комшићева кандидатура  овакав Изборни закон су повратак БиХ уназад најмање 12 година и представљаће ново збијање у торове. То је још један аларм да се сви укључе да би дошло до измјена Изборног закона како би било обезбијеђено адекватно представљање конститутивних народа које је загарантовано и Дејтонским споразумом када је ријеч о избору чланова Предсједништва и делегата у домовима народа - истакао је Цвитановић.

Делегат ХСС-а у Парламенту БиХ Марио Караматић казао је да трепери од среће и апсолутно подржава Комшићеву кандидатуру.

- Комшићева кандидатура до које се искрено надам да ће доћи убрзаће крај ове несретне земље, па се искрено надам да га неће ударити трамвај и желим му дуг живот и добро здравље. Не треба чекати изборни резултат. То ће бити крај овог државотворног мутанта који је створила међународна заједница. Након тога постојаће само избор хоће ли три народа у овој земљи коначно сјести да се договоре и направе земљу по мјери свих народа или ћемо се разићи на овај или на онај начин - рекао је Караматић.

Потпредсједник СНСД-а Сташа Кошарац констатовао је да је легитимно право свакога да се кандидује на изборима и да то право Комшићу нико не може оспорити.

- Међутим, видљива је потреба да се у БиХ форсира и развија могућност да један народ другоме бира представнике. Проблем на који је годинама указивао хрватски народ јесте чињеница да им Бошњаци бирају представнике што није добро за БиХ. Ако се и овога пута тако нешто деси то ће додатно закомпликовати односе у БиХ - рекао је Кошарац.

Потпредсједник СДА Шефик Џаферовић рекао је да је Комшићева одлука ствар ДФ-а и да му то омогућава Изборни закон и Устав БиХ.

Латал: Биће турбуленција

Политички аналитичар Срећко Латал сматра да је у овом тренутку тешко анализирати оно што ће се дешавати јер је још девет мјесеци до избора, али да је јасно да се ДФ и СДП припремају за изборе.

- Чињеница је да је код нас политика сама себи сврха. Ови потези јасно показују да је предизборна кампања увелико почела. Колико ће Комшићева кандидатура утицати на политичку ситуацију тешко је прогнозирати, али већ је јасно да су блокаде наступиле што се најјасније види код усвајања буџета у ФБиХ и на нивоу БиХ. Може такође доћи и до блокаде и бојкота избора. Јасно је да ће доћи до политичких турбуленција у сваком погледу - рекао је Латал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана