Комшић: Пленковићу и Колинди поручујем да сјашу са БиХ

Срна
Комшић: Пленковићу и Колинди поручујем да сјашу са БиХ

Сарајево - Новоизабрани члан Предсједништва БиХ у хрватском недељнику “Национал”, између осталог, говори о томе чијим је гласовима изабран, шта очекује од Хрватске и шта Хрватска може очекивати од њега.

“Не би било паметно затезати односе с БиХ. Оно што ми тражимо од Загреба је само да схвате да ми нисмо глупи Босанци, да нам је стало до ове земље и да се знамо борити за њен интерес”, рекао је у интервјуу за хрватски тједник Национал новоизабрани члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Поручио је хрватском државном врху да "сјаше с главе" те говорио о томе чијим је гласовима изабран, шта очекује од Хрватске и шта Хрватска може очекивати од њега.

Хистерија

“Очекивао сам да ће то отприлике тако, али морам признати да ме је највише негативно изненадио премијер Пленковић. Занимљиво је како је он зајахао на тог дивљег коња национализма, што нисам од њега очекивао. Покушао сам схватити зашто то ради и чини ми се да је ријеч о унутарње-политичким разлозима. Вјеројатно је притиснут популизмом предсједнице Колинде Грабар-Китаровић која му је високо дигла љествицу својим понашањем на Свјетском ногометном првенству, па је и он кренуо у ту врсту кампање, желећи преузети маинстреам на хрватској политичкој сцени и наметнути се као лидер. Тиме је, претпостављам, желио ставити у други план све друго што га гуши, осим предсједнице”, рекао је Комшић.

Додао је како ће са осталим колегама у Предсједништву покушати санирати штету од те врсте негативне кампање "јер ни нама у БиХ, а вјерујем нити Хрватској, није у интересу да имамо такву врсту односа".

“Надам се да ће та хистерија, јер не знам како бих другачије назвао те реакције политичара, али и доброг дијела медија, ипак престати. Треба хладне главе приступити неким питањима и нема нам друге. Морамо сурађивати, хтјели не хтјели Загреб и Сарајево, као и Сарајево и Београд”, рекао је Комшић.

Говорећи о критикама Изборног закона те о критикама његовог избора у Предсједништво, рекао је како се "боји да они нису прочитали одлуку Уставног суда и то је њихов проблем".

“Јер у тој одлуци стоје друге ствари, а не промјена Изборног закона. Одлука Уставног суда је прилично јасна и ако се већ желе упуштати у ту врсту расправе, нека је прво прочитају. Ако им је то мало превише комплицирано, нека погледају мишљење ОХР-а, једног непристраног тијела, Венецијанске комисије о цијелом том случају. Она су потпуно супротна ономе о чему они причају”, рекао је.

На питање јесу ли за њега гласали само Бошњаци, Комшић је рекао како има тачне податке ко је гласао за њега.

“Наравно да за мене нису гласали само Бошњаци. Имамо ми тачне податке по опћинама. Ако избацимо оно што су покрали у опћинама гдје је на власти ХДЗ, колико су листића прогласили неважећим, још је увијек један дио Хрвата гласао за мене. Но не желим улазити на тај терен, ни говорити о томе како су радили бирачки одбори. Избор чланова Предсједништва БиХ регулиран је Уставним законом и Изборним законом. Према њима, за чланове Предсједништва из Федерације, за два члана, гласају сви грађани из Федерације. То је једна изборна јединица. Легалитет пролази из Устава, као и легитимитет изабраних”, рекао је.

Каже како се налази у чудној ситуацији у којој мора објашњавати да је довољно паметан човјек да не ради против себе.

“Све што они мени приговарају испада да свјесно желим окренути Хрвате у БиХ против себе”, рекао је и навео како сматра да ће БиХ постати нормална држава тек када ће однос институција бити исти према свим њеним грађанима, без обзира на њихову националност.

Једнаки грађани

“Што се тиче језика, не знам више како да им одговорим а да ме чују. Моје дијете иде у Католички школски центар и тамо учи хрватски језик, то јој пише у ђачкој књижици. Ја њу савршено разумијем и она мене, као и моју супругу. У чему је проблем? Кад смо већ код тога, ја сам крштен у оно мрачно доба у цркви св. Анте и долазим из тог миљеа који је био дубоко религиозан. Но ја сам атеист и до свог увјерења дошао сам животним искуством. Што се тиче мог односа према Хрватима, увијек ћу се борити за све оно до чега је људима у овој земљи стало, ако не иде на штету државе. Мени су грађани ове државе једнаки и ако је то мој кримен, спреман сам га носити”, рекао је Комшић.

На питање зашто је политику сусједне Хрватске користио у кампањи, рекао је како је то због мијешања у унутарње ствари БиХ.

“Јесам био критичан према предсједници Колинди Грабар-Китаровић и премијеру Пленковићу, али то је зато што ти људи никако, опростите на изразу, да нам сјаше више с главе. Моја је порука: пустите нас на миру”, рекао је Комшић за Национал.

(Ослобођење)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана