Komšić: Izetbegović već donio odluku o pokretanju revizije tužbe

nezavisne.com, Srna
Komšić: Izetbegović već donio odluku o pokretanju revizije tužbe

Sarajevo - Željko Komšić lider DF i poslanik u Predstavničkom domu BiH je stigao na savjetovanje u sarajevsku Vijećnicu, ali se za razliku od ostalih obratio novinarima kazavši da je Bakir Izetbegović već donio odluku o pokretanju revizije tužbe BiH protiv Srbije, ali da je sazvao sve njih kako bi taj teret odgovornosti podijelio.

Kazao je da je BiH i prije 10 godina imala dokaze da dobije spor protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali da nije bilo političke volje da se to desi.

Komšić smatra da Međunarodni sud u Hagu nedjeluje samo pravno nego i politički te da treba dobro razmisliti kako će ova predaja revizije uticati na političku situaciju.

Takođe je kazao je da je Bakir Izetbegović donio odluku da ide sa revizijom tužbe i da će morati narodu objasniti zašto je tužba propala prije 10 godina i vjerovatno zašto će propasti i sada. Ističe da će to uticati na situaciju u region jer se Srbija sprema za izbore novog predsjednika i da će se u Srbiji morati tome baviti. U ovom trenutku u Vijećnicu je stigao i Bakir Izetbegović koji je i pokrovitelj ovog sastanka.

Memišević: Zahtjev za reviziju biće sljedeće sedmice upućen sudu

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Pravda za BiH" Fadila Memišević rekla je danas u Sarajevu da će zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije biti sljedeće sedmice upućen Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
Namjera je da probošnjačke snage saslušaju prezentaciju ekspertskog tima koji je sačinio zahtjev ove fondacije za reviziju presude, da budu obavljene konsultacije, rekla je Memiševićeva, koja je i predsjednik Društva za ugrožene narode.

Ona je izjavila za Radio "Slobodna Evropa", uoči skupa na kojem se razmatra opravdanost podnošenja zahtjeva za reviziju, da je taj zahtjev gotov i i da će biti upućen sudu u Hagu sljedeće sedmice.

Fondacija "Pravda za BiH" finansirala je troškove prvobitnog postupka, a nakon presude 2007. godine Fondacija je nastavila rad s ciljem prikupljanja novih dokaza kako bi se mogao, eventualno, započeti proces revizije.

Skup se održava na inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Kako je ranije najavljeno, ali nije potvrđeno, Izetbegović bi danas mogao da saopšti i zvanično da li će zahtjev biti podnesen ili ne.

Savjetovanju, koje se održava u organizaciji Fondacije "Pravda za BiH" i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, prisustvuju stručnjaci iz oblasti prava, zvaničnici iz institucija BiH i nevladinih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana