Комшић: Изетбеговић већ донио одлуку о покретању ревизије тужбе

nezavisne.com, Срна
Комшић: Изетбеговић већ донио одлуку о покретању ревизије тужбе

Сарајево - Жељко Комшић лидер ДФ и посланик у Представничком дому БиХ је стигао на савјетовање у сарајевску Вијећницу, али се за разлику од осталих обратио новинарима казавши да је Бакир Изетбеговић већ донио одлуку о покретању ревизије тужбе БиХ против Србије, али да је сазвао све њих како би тај терет одговорности подијелио.

Казао је да је БиХ и прије 10 година имала доказе да добије спор против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, али да није било политичке воље да се то деси.

Комшић сматра да Међународни суд у Хагу недјелује само правно него и политички те да треба добро размислити како ће ова предаја ревизије утицати на политичку ситуацију.

Такође је казао је да је Бакир Изетбеговић донио одлуку да иде са ревизијом тужбе и да ће морати народу објаснити зашто је тужба пропала прије 10 година и вјероватно зашто ће пропасти и сада. Истиче да ће то утицати на ситуацију у регион јер се Србија спрема за изборе новог предсједника и да ће се у Србији морати томе бавити. У овом тренутку у Вијећницу је стигао и Бакир Изетбеговић који је и покровитељ овог састанка.

Мемишевић: Захтјев за ревизију биће сљедеће седмице упућен суду

Предсједник Управног одбора Фондације "Правда за БиХ" Фадила Мемишевић рекла је данас у Сарајеву да ће захтјев за ревизију тужбе БиХ против Србије бити сљедеће седмице упућен Међународном суду правде у Хагу.
Намјера је да пробошњачке снаге саслушају презентацију експертског тима који је сачинио захтјев ове фондације за ревизију пресуде, да буду обављене консултације, рекла је Мемишевићева, која је и предсједник Друштва за угрожене народе.

Она је изјавила за Радио "Слободна Европа", уочи скупа на којем се разматра оправданост подношења захтјева за ревизију, да је тај захтјев готов и и да ће бити упућен суду у Хагу сљедеће седмице.

Фондација "Правда за БиХ" финансирала је трошкове првобитног поступка, а након пресуде 2007. године Фондација је наставила рад с циљем прикупљања нових доказа како би се могао, евентуално, започети процес ревизије.

Скуп се одржава на иницијативу члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића. Како је раније најављено, али није потврђено, Изетбеговић би данас могао да саопшти и званично да ли ће захтјев бити поднесен или не.

Савјетовању, које се одржава у организацији Фондације "Правда за БиХ" и Института за истраживање злочина против човјечности и међународног права, присуствују стручњаци из области права, званичници из институција БиХ и невладиних организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана