Компензација ујединила радикале

Дарко Момић
Компензација ујединила радикале

Бањалука - Српска радикална странка (СРС) РС и СРС “Др Војислав Шешељ” први пут послије великог раскола из 2002. године наступиће на заједничкој листи за Народну скупштину РС.

За разлику од општих избора 2014. године када су на изборе изашли не само на различитим листама, већ и на супротним странама, радикали ће ове године наступити у коалицији коју предводи СДС.

Иако страначки функционери то не желе да признају, ове двије странке ипак није спојила заједничка идеологија, већ борба за посланички мандат или још конкретније високо мјесто на компензационој листи које практично гарантује улазак у посланичке клупе. Лидер Шешељевих радикала Драган Ђурђевић то не негира, али каже да основни разлог због кога је његова странка ушла у коалицију са СРС-ом РС представља некоректан однос њихових партнера са посљедњих општих избора.

- Ми смо 2014. године били у коалицији са ДНС-ом и Напредном Српском и наша Неда Петрић је освојила посланички мандат, а наш функционер Драган Ристић је у Херцеговини освојио мандат са листе Социјалистичке партије. Партнери су нас искористили, јер су им само требали гласови наша два посланика да буде изабрана Влада РС, а послије тога су нас потпуно истиснули из коалиције. То је било некоректно и зато смо одлучили да на овим изборима наступимо у коалицији са СДС-ом - каже Ђурђевић.

Он признаје да је договорено да његова странка добије високу позицију на компензационој листи која гарантује посланички мандат, али истиче да то треба да буде верификовано тек послије сједнице Главног одбора СДС-а која је заказана за 1. јул у Бањалуци.

- Што се тиче будуће сарадње са СРС-ом РС, предсједник те странке Миланко Михајлица води политику за коју сматрамо да није довољно радикална, док се ми досљедно држимо Шешељеве идеологије српског радикализма. Сарадња је за сада могућа само у посланичким клупама - каже Ђурђевић.

За разлику од њега, шеф бањалучког одбора СРС-а РС Драган Милановић најављује могућност још ближе сарадње радикала, истичући да је ово први пут од 2002. године да наступају заједно на општим изборима, али подсјећа да су на локалним изборима 2012. у неколико општина наступали са заједничким листама и кандидатима.

- СРС РС још од раскола 2002. године заговара уједињење и стојимо и даље на становишту да то треба урадити. Другим ријечима, ми сигурно нисмо препрека за то, али чини ми се да ће сарадња ипак остати само на заједничком посланичком клубу - каже Милановић.

Он одбацује тврдњу да су компензациона листа и борба за посланички мандат ујединили радикале и каже да је СРС РС дугогодишњи партнер СДС-а.

  • Ми са СДС-ом дијелимо исту политику, тако да наша коалиција с њима није никаква борба за мјесто на компензационој листи, већ наставак дугогодишње сарадње, јер смо и до сада дијелили политичку судбину - каже Милановић.

Сви лидери радикала

Након што је ОХР у марту 1999. године забранио политички рад тадашњем предсједнику РС и лидеру радикала Николи Поплашену, за предсједника СРС-а РС изабран је Радислав Кањерић из Бијељине. Он се у фотељи задржао до 2002. године када је дошло до великог раскола. За предсједника СРС-а РС тада је изабран Миланко Михајлица, који је и данас њен лидер, а за предсједника СРС “Др Војислав Шешељ” Мирко Благојевић. Од 2013. године предсједник Шешељевих радикала је Драган Ђурђевић, који ужива подршку београдске централе и неприкосновеног шефа СРС-а Војислава Шешеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана