Kompanija Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice: SSP neprihvatljiv za prerađivače iz RS

D. K.
Kompanija Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice: SSP neprihvatljiv za prerađivače iz RS

Banjaluka - Adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) neprihvatljiv je za poljoprivredne proizvodače i prerađivače iz RS, poručili su iz "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice koji posluje u sastavu kompanije "Imlek" iz Beograda.

Rankica Marelj, predsjednik Uprave najvećeg preradivača mlijeka u RS i BiH, prisustvovala je jučerašnjem sastanku u Palati predsjednika, o temi adaptacije SSP-a.

- Adaptirani SSP je neprihvatljiv za poljoprivredne proizvodače i preradivače iz RS, ali i BiH jer zemljama iz EU omogućuje uvoz robe u BiH bez carine, odnosno da prilikom uvoza plaćaju samo carinsko evidentiranje koje je jedan odsto. S druge strane ne bi postojao reciprocitet što je preduslov za kompletno uništenje poljoprivredne i poljoprivredno-preradivacke industrije u RS i BiH - smatra Marelj.

Prema podacima "Mlijekoprodukta" u prvih pet mjeseci ove godine, preračunato u mlijeko, uvezeno je 10,80 miliona litra mlijeka i proizvoda od mlijeka dok je izvezeno 5,03 miliona litara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom 46,5 odsto.

- Ako bi adaptirani SSP bio prihvaćen, ovaj odnos bi bio još negativniji za RS i BiH - rekla je Marelj te zahvalila predsjedniku RS Miloradu Dodiku u nastojanju da spasi domaću poljoprivredu i poljoprivredno-preradivačku industriju.  

Marelj je uputila i apel članu Predsjedništva BiH iz RS Mladenu Ivaniću da od predstavnika EU zatraži nove pregovore kako bi dogovorili povoljnije uslove za domaće proizvodače i  preradivače.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana