Компанија Млијекопродукт из Козарске Дубице: ССП неприхватљив за прерађиваче из РС

Д. К.
Компанија Млијекопродукт из Козарске Дубице: ССП неприхватљив за прерађиваче из РС

Бањалука - Адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) неприхватљив је за пољопривредне производаче и прерађиваче из РС, поручили су из "Млијекопродукта" из Козарске Дубице који послује у саставу компаније "Имлек" из Београда.

Ранкица Марељ, предсједник Управе највећег прерадивача млијека у РС и БиХ, присуствовала је јучерашњем састанку у Палати предсједника, о теми адаптације ССП-а.

- Адаптирани ССП је неприхватљив за пољопривредне производаче и прерадиваче из РС, али и БиХ јер земљама из ЕУ омогућује увоз робе у БиХ без царине, односно да приликом увоза плаћају само царинско евидентирање које је један одсто. С друге стране не би постојао реципроцитет што је предуслов за комплетно уништење пољопривредне и пољопривредно-прерадивацке индустрије у РС и БиХ - сматра Марељ.

Према подацима "Млијекопродукта" у првих пет мјесеци ове године, прерачунато у млијеко, увезено је 10,80 милиона литра млијека и производа од млијека док је извезено 5,03 милиона литара, што значи да је покривеност увоза извозом 46,5 одсто.

- Ако би адаптирани ССП био прихваћен, овај однос би био још негативнији за РС и БиХ - рекла је Марељ те захвалила предсједнику РС Милораду Додику у настојању да спаси домаћу пољопривреду и пољопривредно-прерадивачку индустрију.  

Марељ је упутила и апел члану Предсједништва БиХ из РС Младену Иванићу да од представника ЕУ затражи нове преговоре како би договорили повољније услове за домаће производаче и  прерадиваче.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана