Комисије траже помоћ од Мекензија

Дарко Момић
Комисије траже помоћ од Мекензија

Бањалука - Бивши командант УНПРОФОР-а у БиХ и пензионисани канадски генерал Луис Мекензи биће ангажован у раду Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992 - 1995. година, као и Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, сазнаје “Глас Српске”.

Према тврдњама једног од блиских сарадника предсједавајућег ове комисије и израелског експерта за Аушвиц Гидеона Грајфа, готово је сигурно да ће Мекензи бити позван да, у најмању руку, изнесе своја сазнања о дешавањима у сребреничкој регији, али и у цијелој БиХ, са акцентом на Сарајево, зато што има неспоран кредибилитет да о томе говори.

- Ако командант УНПРОФОР-а из тог периода није мјеродаван и кредибилан да говори о ономе што се дешавало, онда не знам ко јесте. Да Мекензи није неколико пута изразио сумњу у “званичну” верзију дешавања у Сребреници, вјероватно би био миљеник бошњачке политике, али пошто је износио супротан став и тврдио да тамо није почињен геноцид, онда је његов кредибилитет споран - каже наш саговорник.

Он истиче да је увјерен да ће канадски генерал готово сигурно бити позван да изнесе своја сазнања о дешавањима у сребреничкој регији, али и о страдањима у Сарајеву.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да су међународне комисије за Сребреницу и Сарајево потпуно независне у свом раду и да не зна ко ће осим именованих чланова учествовати у њиховом раду, али поздравља намјеру да појединци као што је генерал Мекензи бар у својству свједока изнесу своја запажања из спорног периода.

- Комисије имају потпуну слободу у свом раду и могу да ангажују експерте из разних области, међу које свакако спада и бивши командант УНПРОФОР-а. Што се тиче јавних ставова генерала Мекензија, врло је значајно да човјек који је боравио овдје и био директан учесник неких догађаја износи мишљење које одговара намјери да буде преиспитано шта се заиста дешавало и у сребреничкој регији и на подручју Сарајева - каже Којић.

Подсјећамо, генерал Луис Мекензи прије неколико дана је београдским медијима изјавио да 1995. године у Сребреници није почињен геноцид већ ратни злочин, а да су претходно злочин над Србима у сребреничким селима починиле јединице Насера Орића, чије ослобађање у Хагу сматра срамотним.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић оцијенио је јуче да је бивши командант УНПРОФОР-а у БиХ у праву када каже да у Сребреници није почињен геноцид, јер су у јулу 1995. године из ове енклаве евакуисани цивили. - Изјави Мекензија о догађајима у Сребреници мора бити посвећена посебна пажња. То би требало да ураде и они који су у неким фазама рата били жртве, односно да покажу жељу за објективним разговором о сваком проблему, догађају и злочину на овим просторима - рекао је Савчић.

Генерал је у праву

 

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић истакао је да би отворена расправа могла водити ка доношењу објективног суда о догађајима у Сребреници. - Генерал Луис Мекензи је у праву када прича о Сребреници, барем са становишта војника. Дужност војника је да из зоне борбених дејстава евакуише цивиле, што је у Сребреници и урађено. Нажалост, на овом простору константно желимо да увеличавамо догађаје - оцијенио је Савчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана