Комисија за градњу моста на Сави код Градишке још важе понуде

Ведрана Кулага
Комисија за градњу моста на Сави код Градишке још важе понуде

Бањалука, Загреб - Стручна комисија још није прегледала пријаве које су на тендер за градњу моста на Сави код Градишке доставила три заинтересована понуђача, а надлежни у Републици Српској очекују да ће планиране активности бити убрзане након празника.

Прича о изградњи моста на Сави код Градишке траје готово деценију и по, а на јавни позив стигле су три понуде које су отворене половином децембра у сједишту “Хрватских цеста” у Загребу, које су и расписале тендер.

Најповољнију понуду, вриједну 23,49 милиона евра, према незваничним информацијама, доставио је конзорцијум фирми “Интеграл инжењеринг” Лакташи, “Ђуро Ђаковић монтажа” и “Загреб монтажа”. Друга по вриједности је понуда коју је доставио конзорцијум “Херинг” и ГП “Мостоградња” из Широког Бријега вриједна 41,54 милиона евра, док је 46,21 милион евра понудио конзорцијум компанија ИЦМ и “Маег конструциони” из Италије.

Уговор са одабраним понуђачем би, како је раније најављено, требало да буде потписан током зиме, а у “Хрватским цестама” казали су за “Глас Српске” да стручна комисија за јавну набавку није још завршила преглед и дала оцјену пристиглих понуда. Рок за доношење одлуке о избору је, како су навели, 120 дана од рока за достављање понуда, који је био 18. децембар 2018. године.

- Уговор о јавној набавци биће склопљен након што одлука о избору буде извршна, а тај датум зависи од трајања прегледа и оцјене понуда, као и од евентуалних жалбених поступака - истакли су у том предузећу.

Предвиђени рок почетка извршења уговора почиње, истакли су, даном увођења извођача радова у посао, а радови треба да буду завршени у року од 30 мјесеци, односно 896 календарских дана.

- Упоредо са изградњом моста почеће и градња приступне саобраћајнице са хрватске стране - закључили су у “Хрватским цестама”.

У “Аутопутевима Републике Српске” вјерују да ће ствари бити убрзане у наредним данима.

- Очекујемо да ће веома брзо, након празника, утврдити термин за састанак и почети са радом - казали су у том републичком предузећу.

Мост на Сави биће дуг 463 метра, а прича о његовој градњи траје још од 2004. године. РС је, према ријечима њених званичника, урадила све што је било у њеној моћи и надлежности да припреми реализацију пројекта. БиХ је већ добила 6,8 милиона евра кроз инвестициони оквир за западни Балкан. Хрватска, осим за пола моста треба да обезбиједи новац и за изградњу приступне саобраћајнице до чвора Окучани, дуге око 9,5 километара, за шта ће јој бити потребно више од 40 милиона евра.

Вриједност пројекта

Пројекат изградње моста на Сави код Градишке са приступним саобраћајницама је, према ранијим подацима, вриједан 64 милиона, а вриједност самог моста је 23,2 милиона евра. Његовим завршетком аутопут Бањалука - Градишка био би спојен са аутопутем Загреб - Београд, док би Градишка коначно продисала и ријешила се саобраћајног колапса, с обзиром на то да је тренутни прелаз преко Саве смјештен у њеном центру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана