Komisija za finansije Parlamenta BiH: Propusti se ponavljaju,šefovi bez sankcija

Ž. D.
Komisija za finansije Parlamenta BiH: Propusti se ponavljaju,šefovi bez sankcija

Sarajevo - Izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o radu ministarstava, agencija i uprava kojima je dato mišljenje sa rezervom, ponavljaju se godinama i do sada im niko nije stao u kraj, konstatovano je na jučerašnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj su razmatrani ti izvještaji.

Izvjestilac o revizorskom izvještaju za Ministarstvo odbrane BiH, koje je najveći budžetski potrošač, Dušanka Majkić rekla je da je najveći problem što institucije koje su dobile mišljenje sa rezervom koriste polovinu budžeta institucija BiH.

- To znači da su propusti u njima mnogo ozbiljniji nego kod institucija za koje se iz budžeta izdvaja simboličan iznos. Kada je riječ o Ministarstvu odbrane BiH, Parlament već godinama dobija gotovo identične izvještaje - konstatovala je Majkićeva i istakla da nema nijedne javne nabavke u ovom ministarstvu da je urađena u skladu sa zakonom.

Ona naglašava da je Parlament BiH ključni partner revizora.

- Kad Parlament BiH bude zahtijevao odgovornost onih koji dobijaju takva revizorska mišljenja, onda će stvari početi da se mijenjaju - istakla je Majkićeva.

Zamjenik glavnog revizora Jasmin Pilica smatra da je ključni problem što se preporuke revizora u velikoj mjeri ne poštuju.

Komisija je podržala izmjene zakona o platama i naknadama kojima je predviđeno ograničavanje otpremnine u institucijama BiH na oko 10.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana