Командант Војске РС у одбрани Насера Орића

Жељка Домазет
Командант Војске РС у одбрани Насера Орића

Братунац, Сарајево - Бивши командант батаљона Братуначке бригаде Војске РС Сретен Петровић ухапшен је у петак због сумње да је покушао да минира судски процес против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића тјерајући свједоке да промијене исказ у Орићеву корист.

Орићу и његовом саборцу и тјелохранитељу Сабахудину Мухућу у Суду БиХ се суди због ратних злочина, односно убиство Милутина Милошевића, Слободана Илића и Митра Савића на подручју Сребренице и Братунца. Суђење је почело у јануару и најмање пет свједока у овом случају до сада су или промијенили исказ или одустали од свједочења.

Петровић је под сумњом да је ометао рад правосуђа ухапшен у акцији Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ изведеној по налогу Тужилаштва БиХ. Спроведен је у SIPA гдје је над њим обављена криминалистичка обрада, а након тога је тужилац требао да одлучи да ли ће затражити притвор.

Према незваничним информацијама Петровић је посредством Орићеве одбране дошао у посјед писаних исказа свједока из истраге. Свједоци који су саслушали припадници МУП-а РС потврдили су да им је Петровић уз предочавање њихових ранијих изјава сугерисао да промијене исказ и да пазе шта причају у судници. МУП РС покренуо је обимну истрагу о притисцима на свједоке у случају "Орић" и прикупио бројне доказе о незапамћеним притисцима, пријетњама и подмићивању и доставио их Тужилаштву БиХ.

- Петровић је важио за доброг борца Војске РС, али се уплео у криминалну причу. Велики новац који посједује Орић био је мамац да се уплете у куповину свједока. Чак су и потомци жртава за аутомобил мијењали исказ који су раније дали - каже саговорник "Гласа Српске" близак истрази и додаје да су Петровић и Орић добри пријатељи и да заједно иду у лов иако су се у рату гледали преко нишана.

Дио плана за рушење оптужнице против Орића је и хајка против тужиоца у том предмету Мирослава Јањића.

- У хајку и притиске на Јањића укључене су и многе његове колеге тужиоци, али и неки адвокати из Српске - каже наш саговорник.

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ покренуо је недавно дисциплинску тужбу против Јањића због наводног недовољног ангажовања у предмету против Глигора Беговића. Беговић је, међутим, осуђен на десет година затвора због злочина над Бошњацима, што је отворило питање због чега се покреће процес против тужиоца који је у веома кратком року успјешно завршио предмет. Јањићу су почетком године напаковане и оптужбе да је узео мито да би минирао свједоке у случају против Орића, а све је завршено хапшењем вишег инспектора у Одјељењу за ратне злочине Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Џенане Омерхоџић због сумње да је лажно пријавила Јањића и свог колегу Новака Мијовића.

У Тужилаштву БиХ нису жељели да коментаришу ни хапшење Петровића ни процес против Јањића.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су притисци на свједоке очигледни и да је то посебно изражено у процесу против Орићу.

- Свједоци су под сумњивим околностима мијењали исказе. Орић је и преко Петровића вршио притиске на њих. Управо због тога је тражено да Орићу буде одређен притвор. Мјере забране које су му изречене умјесто притвора ништа не значе јер су они који раде за њега долазили гдје је он тражио. Сада Орић може слободно да се креће, а против тужиоца који ради на том предмету покреће се дисциплински поступку, што је невјероватно - рекао је Којић и додао да је једини начин да све буде враћено у законске оквире да Орић буде ухапшен.

Орић: Војвода брани Турчина

Насер Орић је изјавио "Гласу Српске" да сједи са пријатељима и да се слатко смије свему што ради главни тужилац БиХ Горан Салиховић.

- Дошло вријеме да војвода брани Турчина и сердара. То може само код Салиховића. Како је кренуо очекујем да ухапси предсједника РС Милорада Додика и да га повеже са мном. Петровић је војвода и нема га већег у БиХ, Србији и Хрватској. Гањали смо се у рату. То је апсурд и ми смо баш непријатељи - рекао је Орић додавши да ће вријеме показати све.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана