Колику накнаду ће Изетбеговић примати из Завода за запошљавање

avaz.ba
Колику накнаду ће Изетбеговић примати из Завода за запошљавање

Сарајево - Након што је јуче Шефик Џаферовић, новоизабрани члан Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа, на конституирајућој сједници положио заклетву, његов страначки шеф и претходник на овој функцији Бакир Изетбеговић и званично је остао без посла.

Изетбеговић је у недавном интервјуу за Телевизију Н1 изјавио да ће се, након што му званично истекне мандат, пријавити на биро за запошљавање.

Директор Службе за запошљавање Кантона Сарајево Мухамед Бекто каже за Аваз.ба да изабрани званичник којем је престао мандат има право да се пријави у ову службу.

“Што се тиче документације, приликом пријаве код надлежног бироа, у зависности од мјеста пребивалишта, потребно је дати на увид личну карту или неки други одговарајући идентификациони документ, доказ о пријави мјеста пребивалишта или боравишта и доказ о стручном образовању, односно стручној оспособљености”, рекао је Бекто.

Након тога, Изетбеговић ће, ако жели остварити и одређена права, морати доставити и додатну документацију. Једно од права за која Изетбеговић има законску основу јесте и накнада за незапослене.

“Ако је изабрани званичник током трајања мандата имао потписан уговор о раду, остварује право на новчану наканаду у висини од 40 посто просјечне нето плаће у Федерацији БиХ у посљедња три мјесеца прије престанка радног односа. Дакле, на данашњи дан та накнада би износила 355,60 КМ”, наводи Бекто.

То што је Изетбеговићева супруга Себија запослена не може утицати на његово право на накнаду.

“Ако је званичник остао без посла, односно ако је незапослен, без обзира на радни статус брачног партнера, он има право на накнаду”, појаснио је Бекто.

Осим Изетбеговића, јуче су без функције остали и Младен Иванић и Драган Човић. Ни Човић ни Иванић, међутим, нису казали да ће се пријавити на биро за запошљавање, а познато је да раде на државним универзитетима у Мостару и Бањалуци као професори предавачи.

Умјесто њих, у зграду Предсједништва улазе Милорад Додик и Жељко Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана