Колико ће потпредсједника имати Народна скупштина Српске?

ATV
Колико ће потпредсједника имати Народна скупштина Српске?

Још се не зна колико ће потпредсједника имати Народна Скупштина Републике Српске. Представници власти желе четворо људи на тој позицији, док опозиција тврди да су довољна само три. Први човјек парламента каже да у скупштину још није стигла ниједна званична пријава за ту функцију - али их очекује до сљедеће сједнице, која би требало да буде одржана у сриједу.

"Вјерујем да ће шефови клубова у наредна два дана размотрити ту могућност и да ће кандидовати своје људе. Ми у народној скупштини углавном још немамо ниједан приједлог," рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

По скупштинском пословнику, парламент Српске може да има од два до четири потпредсједника. У пракси, буде их минимално троје - један из највеће опозиционе странке, и по један Бошњак и Хрват. Девети скупштински сазив је имао четири, а не три потпредсједника, и разлике у функционисању парламента су биле минималне - каже СДС-ов посланик Давор Шешић.

"Нисмо никакве ефекте видјели за Народну скупштину - Народна скупштина није радила боље, није имала ефикаснији рад. Радила је као у претходним сазивима када су била три потпредсједника, а то је оно што кошта грађане - према рачуници колега из странке, то је око 400 хиљада КМ са свим оним што иде уз кабинет потпредсједника Народне скупштине," рекао је Шешић.

Рачуница опозиције о томе да један потпредсједнички мандат кошта 400 хиљада марака не стоји, поручују из владајуће коалиције. Срђан Мазалица, посланик СНСД-а, каже да четврти потпредсједник неће представљати велик додатни трошак за парламент.

"Они имају право на секретарицу, возача, међутим ти возачи су већ запослени у Народној скупштини РС. Ми сада ако изаберемо три, тај возач четвртог потпредсједника парламента ће свакако остати радити у скупштини, само ће бити прераспоређен на неко друго радно мјесто. Исто стоји и са секретарицама," каже Мазалица.

У претходном сазиву новом/старом шефу парламента, Недељку Чубриловићу, помагали су Сенад Братић, Жељка Стојичић, Соња Караџић Јовичевић и Ненад Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана