Kolektivni ugovor tri godine, otkaz uređen preciznije

Marina Čigoja
Kolektivni ugovor tri godine, otkaz uređen preciznije

Banjaluka - Radnom verzijom novog zakona o radu RS preciznije su definisani uslovi zbog kojih poslodavci mogu radniku dati otkaz, kolektivni ugovori biće ograničeni na tri godine, najniža plata biće utvrđivana svake godine, dok je start za godišnji odmor povećan na 20 radnih dana.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite dostavilo je juče radnu verziju novog zakona o radu Savezu sindikata i Uniji udruženja poslodavaca RS sa kojima bi 30. novembra trebalo da sjednu za sto kako bi razmotrili predložena rješenja i njihove sugestije i zamjerke, kojih neće manjkati.

Za razliku od važećeg zakona koji poslodavcima ostavlja četiri situacije u kojima radniku zbog povrede radne discipline mogu dati otkaz, novim rješenjem je to uređeno mnogo preciznije i opširnije. Ti razlozi su navedeni u pet tačaka, ali svaka ima barem tri obrazloženja čime je poslodavcima ostavljena lepeza razloga da radnicima uruče radnu knjižicu. Radnom verzijom predviđeno je, između ostalog, da radnik može dobiti otkaz ako ne poštuje radnu disciplinu propisanu aktom poslodavca, odbije ljekarski pregled kako bi bilo utvrđeno da li je zloupotrijebio pravo na odsustvo zbog privremene spriječenosti za rad ili da li je dolazio na posao pijan ili pod dejstvom drugih opijata. Otkaz je predviđen i za tri neopravdana izostanka s posla u kalendarskoj godini i druge povrede radne discipline.

Najnižu platu utvrđivaće Vlada na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta RS u zadnjem kvartalu tekuće za narednu godinu. Vlada je u radnoj verziji predvidjela tri opcije za obračun naknade za minuli rad. Jedna predviđa da ona iznosi 0,3 odsto plate za svaku godinu radnog staža, druga da bude 0,4 odsto za svaku punu godinu rada ostvarenog u radnom odnosu kod poslodavca, uključujući i prethodnog poslodavca i treća koja predviđa da to pitanje bude riješeno opštim aktom i ugovorom o radu. Predviđeno je i da kolektivni ugovori, koji su jedan od ključnih razloga nesuglasica socijalnih partnera, budu ograničeni na tri godine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je juče na konferenciji za novinare da je suština novog zakona o radu da afirmiše privredu, podigne produktivnost i da na taj način stvori akumulaciju iz koje će moći da budu crpljena prava.

- Moramo stvarati ambijent poslodavcima i investitorima za gradnju fabrika, razvoj realnog sektora i zapošljavanje, posebno mladih. Mi možemo definisati prava kakva hoćete, ali ako ih nemate odakle crpiti, to je prazan papir. Novi zakon o radu potrebniji je onim ljudima koji ne rade, odnosno mladim ljudima kojih je 25,7 odsto na birou za zapošljavanje u RS. U novi zakon su unesena najbolja rješenja iz radnog zakonodavstva zemalja u okruženju - kazao je Savanović i dodao da niko nema pravo da pravi opstrukcije pri donošenju strateških zakona i da zaustavlja reformske procese, te da će zakon donositi u saglasnosti sa poslodavcima i sindikatom.

Načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje pri resornom ministarstvu Rajko Kličković rekao je da dostignuti nivo prava radnika neće biti smanjen.

- Pauze, porodiljsko odsustvo, godišnji odmor, minuli rad i sva druga prava nisu dovedena u pitanje - rekao je on i dodao da niko ne može dovesti u pitanje kolektivne ugovore, jer su oni ustavna kategorija.

Savez sindikata RS izrazio je ogorčenost navodeći da predložena rješenja idu u korist poslodavaca, a ne radnika.

- Bez obzira na naše protivljenje, Vlada je odlučila da sama u tajnosti izradi novo zakonsko rješenje. Savez sindikata primio je radni tekst zakona i usput poziv ministra rada i boračko-invalidske zaštite na konsultacije i razgovore iz čega je logično zaključiti da socijalni partneri neće moći da značajnije utiču na ponuđeni tekst zakona. Odgovornost pred radnicima za sva loša rješenja, koja se već naziru u ponuđenom tekstu, snosiće ministar Savanović i Vlada RS - saopšteno je iz Saveza sindikata.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić istakao je da će njihov pravni tim analizirati radni tekst, nakon čega će Skupština zauzeti stav.

- Zadovoljni smo činjenicom da ćemo konačno dobiti novi zakon. Očekujemo značajne izmjene koje će prilagoditi naše radno zakonodavstvo uslovima poslovanja u tržišnoj ekonomiji i na taj način obezbijediti bolju konkurentnost naših preduzeća. Nema razloga za bilo kakvu bojazan radnika. Vjerujemo da ćemo kroz socijalni dijalog napraviti zakon po mjeri radnika i poslodavaca. Poslodavcima nije u interesu da imaju nezadovoljne radnike - kazao je Aćić.

Donošenje novog zakona o radu jedan je od ključnih zahvata predviđenih reformskom agendom na putu ka EU koju su potpisali svi nivoi vlasti u BiH, ali i jedan od uslova za novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Đokić

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je rekao da je novi zakon o radu kvalitetno i korektno razriješio otvorena pitanja.

- Imaćemo dobar i napredan zakon o radu koji ne bi trebalo da bude predmet sporenja. Naprotiv, smatram da ga treba prihvatiti i omogućiti da on bude sprovođen, a ukoliko se u praksi pokažu neki nedostaci, to je moguće mijenjati - rekao je Đokić.

RADNA VERZIJA

- Trajanje kolektivnih ugovora tri godine

- Preciznije definisano davanje otkaza (20 razloga)

- Najniža plata biće utvrđivana svake godine

- Tri verzije za obračun naknade za minuli rad

- Start za godišnji odmor iznosi 20 radnih dana plus dan na svake četiri godine staža

- Naknada za porodiljsko u visini prosjeka plate ostvarenog u zadnjih 12 mjeseci

VAŽEĆI ZAKON

- Trajanje kolektivnih ugovora neograničeno

- Usko definisano davanje otkaza (četiri razloga)

- Najniža plata 370 KM - kolektivni ugovor

- Minuli rad 0,5% plate za svaku godinu staža - kolektivni ugovor

- Start za godišnji odmor 18 radnih dana plus dan na svake tri godine staža

- Naknada za porodiljsko u visini prosjeka ostvarenog u zadnja tri mjeseca

Mjere predviđene radnom verzijom zakona za povredu radnih obaveza i radne discipline koje mogu biti izrečene radniku

- Pismeno upozorenje

- Novčana kazna

- Prestanak radnog odnosa (ne može biti izrečen za lakše povrede radne obaveze)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana