Kolektivni ugovor na stolu 16. januara

Marijana Miljić
Kolektivni ugovor na stolu 16. januara

Banjaluka - Novi pregovori socijalnih partnera u vezi sa izradom opšteg kolektivnog ugovora u RS počeće za pet dana, a Vlada, sindikat i poslodavci su uvjereni da će u novoj rundi pronaći rješenja koja će biti uvrštena u najvažniji podzakonski akt Zakona o radu.

Za deset dana biće navršena godina od kada je novi Zakon o radu RS stupio na snagu, a socijalni partneri u tom periodu nisu uspjeli da usaglase opšti kolektivni ugovor. Skoro svaki sastanak u 2016. godini je okončan svađom i bez usaglašenih stavova, zbog čega je Vlada polovinom godine odredila osnovne odredbe kolektivnog ugovora koje će biti na snazi sve dok socijalni partneri ne postignu punu saglasnost.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je Vlada za 16. januar zakazala novi sastanak sa sindikatima i poslodavcima na kojem je glavna tema izrada opšteg kolektivnog ugovora, ali i sva druga pitanja koja u prethodnoj godini nisu riješena.

- Pokušaćemo da približimo stavove socijalnih partnera i da vidimo da li je promijenjen pristup u odnosu na proteklu godinu. Vjerujem da su pred nama produktivni razgovori i da ćemo usaglasiti stavove i početi ovu godinu bolje - kazao je Savanović.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je i da je na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, na kojoj je dogovoren i iznos najniže plate, donesen zaključak da u najkraćem roku budu završeni pregovori u vezi sa izradom kolektivnog ugovora.

- Mi smo do sada ispregovarali mnoge odredbe, ali su ostale tri ključne koje još nisu usaglašene. To su iznos regresa i naknade za prekovremeni rad i rad državnim praznikom, ali i neke tehničke stvari. O ovim pitanjima nemamo zajednički stav, ali očekujemo da bismo do kraja januara mogli naći rješenja kako bismo konačno imali opšti kolektivni ugovor - kazala je Mišićeva.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić rekao je da još nisu upoznati sa novim terminom pregovora socijalnih partnera.

- Unija udruženja poslodavaca u svakom slučaju stoji na raspolaganju i na poziv socijalnih partnera će se uključiti u dalje pregovore u vezi sa kolektivnim ugovorom - rekao je Aćić i dodao da u ovom trenutku ne može da ocijeni u kojem pravcu će ići pregovori sa sindikatom i Vladom RS.

Prava

Ranka Mišić je rekla da bi Vlada RS trebalo najviše da potencira donošenje opšteg kolektivnog ugovora, jer se on odnosi na sve radnike u Srpskoj i poslodavce.

- Ovim dokumentom bi bio utvrđen minimum prava koje radnici imaju. To je oblik borbe protiv sive ekonomije koja je svima u vrhu liste prioriteta - navela je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana