Колективни уговор на столу 16. јануара

Маријана Миљић
Колективни уговор на столу 16. јануара

Бањалука - Нови преговори социјалних партнера у вези са израдом општег колективног уговора у РС почеће за пет дана, а Влада, синдикат и послодавци су увјерени да ће у новој рунди пронаћи рјешења која ће бити уврштена у најважнији подзаконски акт Закона о раду.

За десет дана биће навршена година од када је нови Закон о раду РС ступио на снагу, а социјални партнери у том периоду нису успјели да усагласе општи колективни уговор. Скоро сваки састанак у 2016. години је окончан свађом и без усаглашених ставова, због чега је Влада половином године одредила основне одредбе колективног уговора које ће бити на снази све док социјални партнери не постигну пуну сагласност.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да је Влада за 16. јануар заказала нови састанак са синдикатима и послодавцима на којем је главна тема израда општег колективног уговора, али и сва друга питања која у претходној години нису ријешена.

- Покушаћемо да приближимо ставове социјалних партнера и да видимо да ли је промијењен приступ у односу на протеклу годину. Вјерујем да су пред нама продуктивни разговори и да ћемо усагласити ставове и почети ову годину боље - казао је Савановић.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић казала је и да је на посљедњој сједници Економско-социјалног савјета РС, на којој је договорен и износ најниже плате, донесен закључак да у најкраћем року буду завршени преговори у вези са израдом колективног уговора.

- Ми смо до сада испреговарали многе одредбе, али су остале три кључне које још нису усаглашене. То су износ регреса и накнаде за прековремени рад и рад државним празником, али и неке техничке ствари. О овим питањима немамо заједнички став, али очекујемо да бисмо до краја јануара могли наћи рјешења како бисмо коначно имали општи колективни уговор - казала је Мишићева.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић рекао је да још нису упознати са новим термином преговора социјалних партнера.

- Унија удружења послодаваца у сваком случају стоји на располагању и на позив социјалних партнера ће се укључити у даље преговоре у вези са колективним уговором - рекао је Аћић и додао да у овом тренутку не може да оцијени у којем правцу ће ићи преговори са синдикатом и Владом РС.

Права

Ранка Мишић је рекла да би Влада РС требало највише да потенцира доношење општег колективног уговора, јер се он односи на све раднике у Српској и послодавце.

- Овим документом би био утврђен минимум права које радници имају. То је облик борбе против сиве економије која је свима у врху листе приоритета - навела је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана