Kolegijum zakazuje sjednicu o popisu

V. K.
Kolegijum zakazuje sjednicu o popisu

Banjaluka - Kolegijum Narodne skupštine RS odlučiće danas kada će poslanici na posebnoj sjednici razmatrati novonastalu situaciju u vezi sa popisom stanovništva u BiH koji je sproveden 2013. godine.

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, SDS-K i narodni poslanik Ilija Stevančević podnijeli su predsjedniku parlamenta RS Nedeljku Čubriloviću zahtjev za zakazivanje posebne sjednice koja bi mogla da bude održana već sutra, kako je ranije najavljivano.

Predstavnički dom Parlamenta BiH prošle sedmice nije prihvatio zaključke poslanika iz RS koji su tražili da bude stavljena van snage odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa koju je bez saglasnosti predstavnika RS donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić i da bude produžen rok za objavljivanje rezultata popisa.

Od Savjeta ministara BiH je traženo da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o popisu stanovništva kojim se rok za objavu rezultata produžava sa 1. jula na 31. decembar ove godine. Zatraženo je i da Agencija za statistiku predloži program obrade usaglašen sa entitetskim statističkim zavodima, ali je podrška izostala od partija iz FBiH.

Prethodno je o problematici popisa bilo riječi na sjednici Savjeta ministara BiH, gdje su ministri iz RS ostali bez podrške. Oni su upozorili da je Jukićeva odluka donesena nezakonito i bez saglasnosti. Tom odlukom predviđeno je da oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica budu tretirani kao stalni stanovnici BiH iako godinama žive u inostranstvu. Ako se to dogodi, biće ispunjen cilj bošnjačkih političara da Bošnjaci čine više od polovine stanovništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana