Колапс у раду Парламента БиХ, високе плате у џепу

Жељка Домазет
Колапс у раду Парламента БиХ, високе плате у џепу

Сарајево - Трзавице у владајућој коалицији на нивоу БиХ довеле су до колапса Парламента БиХ, чији је Представнички дом од 1. августа одржао само три сједнице и ниједну у септембру, а Дом народа посљедњи је пут засједао још 31. августа.

Ништа боља ситуација није ни у парламентарним комисијама, које су у септембру имале свега пет сједница иако их има чак 15. Прије два дана због недостатка кворума отказана је сједница Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома. Изостанци са сједница парламентарних комисија све су чешћи па и оне које су одржане раде на ивици кворума. На овај проблем упозорио је отворено посланик СНСД-а у Представничком дому Никола Шпирић, који је послије отказивања сједнице Комисије за спољну трговину због недостатка кворума рекао да је евидентно да не постоји парламентарна већина и да људи неће да раде.

Посланици и делегати признају да се за велике паре које добијају премало ради, да доносе веома мало закона и да се кад се подвуче црта може рећи да се на нивоу БиХ не ради озбиљан посао.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић из СНСД-а каже да звучи невјероватно да у веома захтјевном периоду када је у питању пут ка ЕУ не доноси много закона.

- Чујемо како је БиХ џиновским корацима напредовала у посљедње двије године, а извјештаји Центара цивилних иницијатива и других показују да се није макло напријед. Очигледно је да смо заробљени политикантством оних који су правили већину на нивоу БиХ и тиме хтјели да покажу како ће се све промијенити. Сада су се сами нашли у вртлогу својих лоших одлука - рекао је Новић.

Истакао је да је невјероватно да се у Парламенту умјесто озбиљних питања разматра ситуација да ли има сједница и зашто чланови не присуствују сједницама комисија.

- Не долазити на сједнице је неозбиљно и недолично и у најмању руку непристојно имајући у виду новац који примају посланици на нивоу БиХ. Подржаћу сваки приједлог, ако га буде, да такве ствари буду санкционисане и то не малим износима него озбиљним новчаним износима. Мора се знати да ли су ти недоласци оправдани или не - рекао је Новић.

Делегат Сафет Софтић из СДА, који је предсједавајући Дома народа, каже да је недопустиво да Парламент дуго не засједа и да се сједнице комисија отказују због недостатка кворума.

- У Парламенту ФБиХ и даље функционише правило да се због неоправданог недоласка одузима по сто марака и било би добро да се тако уради и у Парламенту БиХ. Посланици и делегати имају добре плате и заиста би требало почети кажњавати оне који неоправдано не долазе на сједнице домова и комисија - рекао је Софтић.

Посланик СББ-а Мирсад Исаковић каже да и Представнички дом често засједа на ивици кворума.

- Најчешће не долазе посланици СДА и СДС-а. Сувише добро смо плаћени да бисмо изостајали. Наша је обавеза да долазимо на сједнице Парламента и комисија. Комисија је саставни дио наших радних обавеза па и законска обавеза. То нам је у опису посла. Комисије се сазивају најмање седам дана раније и свако може да испланира свој рад. Као предсједавајући Комисије за равноправност полова три или четири пута сам морао да откажем сједнице због недостатка кворума. Такав приступ најоштрије осуђујем - казао је Исаковић.

Посланик ДФ-а Дамир Бећировић истиче да постоји кодекс понашања и да руководство Парламента треба да санкционише оне који не раде свој посао.

- Не мислим да ће ударање по џепу нешто значити, јер ако се одузме нека сума од великих плата то ништа неће значити. Мислим да је јавна прозивка далеко ефикаснија - рекао је Бећировић.

Делегат СДС-а и замјеник предсједавајућег Дома народа Огњен Тадић рекао је да не зна за ове проблеме и да се руководству Дома народа нико није обраћао у вези са тим.

Пројект менаџер Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ) Ивица Ћавар нагласио је да су комисије мали парламенти у које су укључени представници свих политичких странака и да од ефикасности њиховог рада зависи и ефикасност рада оба дома Парламента БиХ.

- Недопустиво је да сједнице не могу бити одржане због изостанака, јер је рад у комисијама дио дужности посланика и делегата. Ријеч је о класичној неодговорности - казао је Ћавар.

Он сматра да би дисциплину поправило одузимање дијела плате или паушала.

- У БиХ има више од пола милиона незапослених, а они имају плате од 4.800 до 6.500 марака, што за један мандат износи од 230.000 до 300.000 КМ. То довољно говори само по себи - констатовао је Ћавар и додао да би странке или посланици ако не могу долазити на сједнице морали тражити да на њихова мјеста дођу други који ће радити.

План рада

Ивица Ћавар каже да парламентарци морају радити према плану који су сами усвојили.

- Недопустиво је и неодговорно да по плану имају да усвоје око 80 закона, а нису усвојили ни четвртину. Ако се има у виду шта БиХ чека на њеном европском путу, морали би радити даноноћно и ниједна сједница комисија не би смјела бити отказана, а поготово не због недостатка кворума - рекао је Ћавар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана