Колапс буџета без кредита ММФ-а

Жељка Домазет
Колапс буџета без кредита ММФ-а

Сарајево - Савјет министара БиХ данас ће разматрати измјене Закона о акцизама, али је неизвјесно да ли ће оне добити зелено свјетло јер министри из Савеза за промјене њихово усвајање још условљавају увођењем плавог дизела.

Рок за измјену Закона о акцизама је крај мјесеца како би био испуњен најважнији услов за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) вриједног 1,078 милијарди КМ. Након Савјета министара измјене закона треба да усвоји и Парламент БиХ, а посланици СДС-а већ су најавили да их неће подржати. Уколико се то обистини, с обзиром на то да посланици СНСД-а не учествују у раду Представничког дома, тај услов дефинитивно не би био испуњен.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда упозорио је да ће без аранжмана са ММФ-ом бити угрожени буџети ентитета и кантона.

- Ако није добро у ентитетима, онда не може бити добро ни на нивоу БиХ - нагласио је Беванда и додао да су економија и политика повезани.

Подсјетио је да је у писму намјере које је послато ММФ-у изражена воља власти у БиХ да испуни тражене услове.

- Осим новца ММФ-а, условљена је сарадња и са Европском банком за обнову и развој и осталим великим свјетским финансијерима. Негативан исход ће имати реперкусије према озбиљним финансијерима. Све је до нас, јер треба да испунимо све оно на шта смо се обавезали. Међутим, олако губимо вријеме и дошли смо у ситуацију да морамо радити у посљедњем трену. Надам се да ће наредних дана бити усвојене ствари које су договорене и потписане - рекао је Беванда.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић сматра да су условљавања која Савез за промјене износи у јавности популистичка и лицемјерна.

- То је недосљедна политика у којој са једне стране тврде да су за реформе и европски пут БиХ, што подразумијева и аранжман са ММФ-ом, а на другој страни све то условљавају стварима које немају никаквог покрића. РС је свој дио посла урадила и сада је на коалиционим партнерима на нивоу БиХ, гдје су министри и посланици Савеза за промјене, да испуне свој дио обавеза - рекао је Клокић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић сматра да неки актери у читавом аранжману не желе да чују аргументе Савеза за промјене.

- Разумијемо питања из реформске агенде и значај аранжмана са ММФ-ом и развоја инфраструктуре. Тражили смо подршку за пољопривредни сектор у цијелој БиХ који је посебно рањив након адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Додатно повећање цијена нафте и нафтних деривата за 15 фенинга довело би овај сектор у врло неповољан положај - рекао је Шаровић.

У Министарству финансија РС су истакли да евентуално повећање акциза за нафтне деривате неће утицати на цијену дизел горива које користе пољопривредници у Српској. 

Првобитни рок за измјене Закона о акцизама истекао је 24. марта, али га је ММФ пружио до 31. марта. Осим повећања акциза, услови за наставак аранжмана са ММФ-ом су основна процјена вриједности предузећа "БХ Телеком" и "ХТ Мостар" ради њиховог реструктурисања или приватизације. Услов је и да Савјет министара БиХ усвоји одлуку о ограничавању новог запошљавања у администрацији у овој години, а да Парламент БиХ усвоји измјене Закона о осигурању депозита. Рок за испуњавање свих услова је половина априла.

Вигемарк: Институције да раде свој дио посла

Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк истакао је да аранжман са ММФ-ом неће бити угрожен ако институције буду радиле свој дио посла.

- Ако не раде, онда грађани морају бити ти који ће институције и политичаре подсјетити на одговорност, а знамо сви ко је одговоран. Избори ће доћи, није на нама да кажемо за кога да гласате - рекао је Вигемарк.

Подсјетио је на обећања домаћих лидера дата највишим званичницима ЕУ Федерики Могерини и Јоханесу Хану.

- Не можете једну ствар говорити нама, ЕУ или нашим партнерима попут ММФ-а, а онда нешто друго причати и говорити у земљи. Постоји једна ријеч за то - каже Вигемарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана