Којић: Више од 8.000 страница доказа у случају “Дудаковић”

Срна
Којић: Више од 8.000 страница доказа у случају “Дудаковић”

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић рекао је Срни да је веома важно да су сва лица у случају “Дудаковић” доступна правосуђу БиХ да би се могло ући у судски поступак за злочине Петог корпуса такозване Армије БиХ почињене над српским цивилима и војницима 1995. године.

Којић је навео да је Хасан Ружнић /45/, који је изручен правосуђу БиХ након што је 29. јула ухапшен у Хрватској, један од укупно 17 осумњичених у овом предмету, те да су сад сви доступни правосудним органима.


“Активно смо радили са поступајућим тужиоцем и доставили више од 8.000 страница доказног материјала против бившег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и још 16 лица који ће бити обухваћени оптужницом која треба убрзо да буде подигнута пред правосуђем БиХ”, рекао је Којић.

Он је додао да се Дудаковић и други терете за злочине против човјечности и убиство 256 лица током акције “Сана 95” изведене од 13. септембра до 10. октобра 1995. године, при чему је најстарија жртва имала 99 година, а најмлађа била рођена 1986. године.

“То је један од најобимнијих предмета пред правосуђем и оно што је једино за очекивати јесте да Тужилаштво подигне, а да Суд потврди оптужницу”, нагласио је Којић.

Он је додао да увијек постоји одређена доза страха и ограничења када је ријеч о Суду БиХ.

“Међутим, могу слободно да кажем, имајући у виду нашу сарадњу са поступајућим тужиоцем, да је више од 8.000 страница доказа разоткрило све злочине које је Пети корпус такозване Армије БиХ починио 1995. године над српским цивилима и припадницима Војске Српске”, рекао је Којић.

Он каже да се Ружнић терети да је учествовао у стријељањима српских цивила и војника.

Из Тужилаштва БиХ су раније навели да Ружнића у оквиру предмета “Атиф Дудаковић и други”, терете за злочине против човјечности у акцији “Сана 95” током 1995. године.

Против Ружнића се у Тужилаштву БиХ води истрага јер га терете да је као припадник Војне полиције Петог корпуса такозване Армије БиХ починио злочин над жртвама српске националности у Босанском Петровцу 15. септембра 1995. године.

На том локалитету је стријељано и убијено најмање 40 српских цивила и војника који су се претходно предали, а Ружнића терете да је лично учествовао у томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана