Kojić: Veliki napredak u radu Radne grupe

Srna
Kojić: Veliki napredak u radu Radne grupe

Banjaluka - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da su članovi Radne grupe za izradu izmjena i dopuna Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina uspjeli da približe stavove o određenim pitanjima i postignu veliki napredak u radu.

 „Uspjeli smo da se dogovorimo da se uspostavi mehanizam da više nema žšetanjaž predmeta, kao što je to bio slučaj u ranijem periodu kada je predmet po nekoliko puta išao u jedan sud, vraćao se u Tužilaštvo BiH, a zatim na mjesno nadležno tužilaštvo i tako se jednostavno gubilo vrijeme“, rekao je Kojić Srni.

Kojić, koga je Republika Srpska početkom godine imenovala za člana ove Radne grupe, rekao je da je i postojao zahtjev Srpske da se ovo pitanje razriješi i da nema „šetanja predmeta“ i zloupotrebe predmeta kao što je to bio slučaj u predmetu „Orić“.

„Napravili smo mehanizam da nepoštovanje zaključaka nadzornog tijela za praćenje sprovođenja ove strategije može biti i predmet disciplinske odgovornosti svakog nosioca pravosudne funkcije koji ne poštuje zaključke nadzornog tijela ili strateške ciljeve propisane u strategiji, što u prethodnoj strategiji nije bilo moguće“, istakao je Kojić.

Sastanak Radne grupe održan je početkom ove sedmice u Banjaluci.

Savjet ministara donio je 13. aprila odluku o formiranju Radne grupe za izradu izmjena i dopuna Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina, sa zadatkom da ovaj posao bude završen do kraja maja. Mandat Radne grupe produžen je do sredine januara naredne godine.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da su u Radnu grupu imenovani predstavnici Ministarstava pravde BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, Pravosudne komisije Brčko distrikta, Ministarstva bezbjednosti BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

U BiH je 2008. godine usvojena Strategija za rad na predmetima ratnih zločina čiji je osnovni strateški cilj procesuiranje najkomplikovanijih predmeta ratnih zločina u roku od sedam godina, te procesuiranje manje komplikovanih predmeta ratnih zločina u roku od 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana