Којић: Велики напредак у раду Радне групе

Срна
Којић: Велики напредак у раду Радне групе

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да су чланови Радне групе за израду измјена и допуна Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина успјели да приближе ставове о одређеним питањима и постигну велики напредак у раду.

 „Успјели смо да се договоримо да се успостави механизам да више нема жшетањаж предмета, као што је то био случај у ранијем периоду када је предмет по неколико пута ишао у један суд, враћао се у Тужилаштво БиХ, а затим на мјесно надлежно тужилаштво и тако се једноставно губило вријеме“, рекао је Којић Срни.

Којић, кога је Република Српска почетком године именовала за члана ове Радне групе, рекао је да је и постојао захтјев Српске да се ово питање разријеши и да нема „шетања предмета“ и злоупотребе предмета као што је то био случај у предмету „Орић“.

„Направили смо механизам да непоштовање закључака надзорног тијела за праћење спровођења ове стратегије може бити и предмет дисциплинске одговорности сваког носиоца правосудне функције који не поштује закључке надзорног тијела или стратешке циљеве прописане у стратегији, што у претходној стратегији није било могуће“, истакао је Којић.

Састанак Радне групе одржан је почетком ове седмице у Бањалуци.

Савјет министара донио је 13. априла одлуку о формирању Радне групе за израду измјена и допуна Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, са задатком да овај посао буде завршен до краја маја. Мандат Радне групе продужен је до средине јануара наредне године.

Из Савјета министара саопштено је да су у Радну групу именовани представници Министарстава правде БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, Правосудне комисије Брчко дистрикта, Министарства безбједности БиХ, Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Надзорног тијела за праћење спровођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина.

У БиХ је 2008. године усвојена Стратегија за рад на предметима ратних злочина чији је основни стратешки циљ процесуирање најкомпликованијих предмета ратних злочина у року од седам година, те процесуирање мање компликованих предмета ратних злочина у року од 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана