Kojić: U Hagu ne stanuje pravda nego NATO pakt, Karadžić je heroj

Srna
Kojić: U Hagu ne stanuje pravda nego NATO pakt, Karadžić je heroj

Hag - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je Srni da je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu politički instruisan, što je vidljivo iz kazne doživotnog zatvora za prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

"Mehanizam je otišao i korak dalje, jer nisu prihvatili prvostepenu kaznu zatvora od 40 godina, nego su je preinačili u doživotnu, što je katastrofa. Ovdje ne stanuje pravda, nego NATO pakt i politika međunarodne zajednice", rekao je Kojić.

On je izrazio razočarenje zbog presude Karadžiću.

"Apsolutno sam razočaran, ako se u obzir uzme činjenica, koju je iznijelo žalbeno vijeće i odnosi se na Sarajevo po kojoj je Karadžić izdavao naredbe da se ne granatiraju civili, a to se ne uzme u obzir i kaže da je to rađeno iz političkih razloga. Oni ovaj dokaz ne vrednuju nego ga stavljaju u politički aspekt, a vrednuju insinuacije da je Karadžić možda morao da zna sve", dodao je Kojić.

On je naveo da je sve, osim kazne Karadžiću, prepisano iz prvostepene presude.

"Kao narod moramo da znamo da je Karadžić prvi predsjednik Republike Srpske i značajna istorijska ličnost i ovakva presuda ga ne može drugačije okvalifikovati. Moramo ga smatrati za našeg heroja, kao i sve političare tog vremena, oficire, pripadnike vojske i policije", istakao je Kojić.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana