Којић: Суд и Тужилаштво БиХ нису непристрасни уз ратне судије и тужиоце

Којић: Суд и Тужилаштво БиХ нису непристрасни уз ратне судије и тужиоце 12.10.2017 18:48 | Срна

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић најавио је да ће Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ бити упућена информацијама о судијама и тужиоцима у правосудним органима на нивоу БиХ који су током рата затварали Србе по логорима.

"Савјет треба да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе, а са људима који су затварали Србе по логорима мислим да не може да буде ни независно, ни непристрасно нити професионално", рекао је Којић Срни.


Он је навео да у Суду и Тужилаштву БиХ има девет судија и шест тужилаца који су током рата на основу уредбе тадашњег Предсједништва именовани за војне судије, након чега су њихова именовања објављена у Службеном гласнику такозване Армије БиХ.

Којић каже да су неки од њих били војне судије у логорима, попут логора "Виктор Бубањ".

"Против неких од њих су поднесене и кривичне пријаве о нехуманом поступању према заробљеницима српске националности, али и поред тога они су именовани на судијску функцију у Суду или Тужилаштву БиХ", рекао је Којић.

Он је упитао како су та лица могла да буду именована на тако важне функције поред свих провјера које је требало да прођу приликом именовања и с обзиром на то шта су све радили српским заробљеницима.

Којић је рекао да ће о информацији која ће бити прослијеђена ВСТС-у бити ријечи сутра на конференцији за новинаре у Бањалуци.

О информацији ће, осим Којића, говорити и службеници Центра Виктор Нуждић и Дарио Новковић, саопштено је из Министарства правде Републике Српске.

Конференција ће бити одржана 9.30 часова у прес центру Владе Републике Српске.

Некадашњи Центар јавне безбједности Српско Сарајево и Министарство унутрашњих послова Српске поднијели су раније двије кривичне пријаве против судије Суда БиХ Шабана Максумића под оптужбом да је затворенике српске националности физички злостављао, лишавао права на правично и непристрасно суђење, изнуђивао исказе, те наређивао стражарима да их присиљавају и туку док не потпишу унапријед припремљене изјаве.

Максумић је био предсједавајући Судског вијећа Суда БиХ које је првостепено ослободило команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над српским ратним заробљеницима у Сребреници 1992. године.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица